Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum kreeg 5.000 dieren binnen in 2020: "Konijnen blijven grootste miskoop"

Vorig jaar heeft het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder 5.159 dieren opgevangen. Het was zeker geen recordjaar, gemiddeld worden er jaarlijks tussen de 5.000 en de 7.000 dieren opgevangen. De grote miskoop blijven konijnen, daar werden er 419 van binnengebracht.

Het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder heeft het afgelopen jaar dus ruim 5.000 dieren opgevangen. Ze worden daar verzorgd en er wordt een nieuwe thuis voor hen gezocht. De houtduif werd er het meest binnengebracht, maar er kwamen ook veel hangbuikvarkens, hanen en konijnen binnen. En daar gaat het dan vooral over een miskoop, of een geschenk dat niet zo goed meevalt. 

Een dier kopen als geschenk is nooit een goed idee.

"Een dier kopen als geschenk is nooit een goed idee", zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum. "De aankoopprijs is misschien wel laag, maar er horen ook dagelijkse zorgen bij. Je moet er goed over nadenken voor je het koopt. Konijnen hebben een hoge aaibaaiheidsfactor, maar ze verhuizen vaak snel van de keuken naar de tuin, terwijl ze eigenlijk gezelschap nodig hebben. Ze vertoeven ook vaak in veel te kleine kooien."

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is ook een erkend asiel voor paarden. Vorig jaar werden er 103 paarden, waaronder ook pony's en ezels opgevangen.

Verwaarloosde kalfjes

 Maar wat bij Oyen het meest is blijven hangen het afgelopen jaar, is de inbeslagname van 9 verwaarloosde kalveren in Beringen. "Op het terrein lagen er al enkele dode kalveren, en 1 ziek kalfje is de nacht zelf nog gestorven", zegt Oyen. "De overige dieren zijn intussen goed verzorgd en opnieuw kerngezond. Ze groeien als kool en we zijn nu op zoek naar een adoptieplek!" Ze moeten minstens per 2 geadopteerd worden, want het zijn kuddedieren.  

foto: Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum

Meest gelezen