Videospeler inladen...

Minister van Welzijn Beke: "Vraag zorgpersoneel ziekenhuizen om sneller te worden gevaccineerd gaan we bekijken"

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) verdedigt de manier waarop de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus in ons land wordt aangepakt. De laatste dagen weerklinkt alsmaar meer kritiek omdat alles te traag zou gaan, zeker in vergelijking met Israël of het Verenigd Koninkrijk. Volgens Beke is dat niet terecht.

"We mogen niet vergelijken met Israël of het Verenigd Koninkrijk", zegt Wouter Beke in "Het Journaal. "Omdat wij ons hebben ingeschreven in de Europese strategie en omdat we dat op een zorgvuldige manier en als een goede huisvader doen." Nochtans zijn ze in Duitsland, dat zich ook in die Europese strategie inschrijft, ook sneller. Maar Beke wijst erop dat daar mensen verkeerd zijn ingeënt.

Tegen eind deze maand alle personeelsleden en bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra inenten

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

"Het is onze ambitie om tegen eind deze maand alle personeelsleden en bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra in te enten", zegt de Vlaamse minister van Welzijn klaar en duidelijk. Dat nu ook de personeelsleden kunnen worden meegenomen, heeft te maken met de verzekering van vaccinproducent Pfizer dat alle beloofde vaccins de komende weken inderdaad kunnen worden geleverd. Daardoor moeten de herinneringsvaccins voor wie al een eerste prik heeft gekregen niet in stock worden gehouden.

Dat Vlaanderen trager zou vaccineren dan Wallonië, wuift Wouter Beke weg. "Het is een gemeenschappelijk gevecht tegen het virus. Wallonië gaat nu iets sneller, maar tegen eind januari zullen in álle regio's in ons land personeel en bewoners in woonzorgcentra gevaccineerd zijn."

De vraag van de zorgverleners om sneller te worden gevaccineerd dan gepland, begrijpt Beke. Hij wil dat bespreken in de taskforce vaccinatie. "Dat zal ook mee afhangen van bijkomende erkenningen door het Europese Geneesmiddelenagentschap en van hoe die strategie kan worden aangepast." 

Wij moeten een vaccinatiestrategie uitrollen waarbij we rekening moeten houden met een aantal onbekenden

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

De minister kan zich niet vinden in de kritiek dat alles te traag zou verlopen. "Wij moeten een vaccinatiestrategie uitrollen waarbij we rekening moeten houden met een aantal onbekenden: Op welke manier en aan welk tempo zullen bedrijven welke vaccins leveren? Hoe moeten die worden ingevroren? enz... Op het ogenblik dat daar een acceleratie in komt, moeten we snel en wendbaar kunnen handelen." Volgens Wouter Beke is dat laatste vandaag dan ook gebeurd. 

Meest gelezen