Radio 2

Zwevegemnaren nostalgisch over "bol van Bekaert" die straks verdwijnt

In Zwevegem wordt de "bol van Bekaert" afgebroken. De bol van Bekaert is de naam die de Zwevegemnaren geven aan de watertoren die op de site van staaldraadfabrikant Bekaert is gebouwd. De toren wordt niet meer gebruikt, maar de Zwevegemnaren lijken hem al te missen, terwijl hij er nog staat. 

Of de bol van Bekaert nu mooi of niet mooi is, is niet het punt voor de Zwevegemnaren. Het punt is dat de bol van hen is. Ze zien hem uit hun badkamer, ze zien hem vanop de autosnelweg en dan weten ze dat ze bijna thuis zijn. Hij doet hen denken aan het bedrijf waar ze zelf werken of hebben gewerkt, of toch minstens iemand van hun familie. Als de bol - of de bal - er niet meer zal zijn, dan vrezen ze dat ze het noorden zullen kwijt zijn, want hun herkenningspunt is weg. Hun trots ook een beetje.

Eigen watertoren

Bekaert had 50 jaar geleden zoveel gebouwen op zijn site dat het makkelijker was om meteen een eigen watertoren op te richten. Zo was de staaldraadproducent zeker dat er overal leidingwater van gelijke druk zou zijn. De slanke toren met de bol bovenaan werd een symbool voor het bedrijf en voor de gemeente. Een buur van de toren ziet er symboliek in: "Vroeger was Bekaert veel groter, maar er zijn veel afdelingen weg, en straks ook nog de toren. Wat zal er binnen 5 jaar nog van overschieten?"  De geschiedenis lijkt zich te herhalen. De gemeente Aalter in Oost-Vlaanderen, maar net naast het West-Vlaamse Tielt, verbond een soortgelijke betekenis aan de sloop van haar bol van Bekaert. Die werd gesloopt in 2014. Ook toen hadden werknemers van de plaatselijke Bekaert-vestiging en andere Aaltenaren het emotioneel lastig. 

Sloop vergund

Wanneer de toren zal worden afgebroken, is nog onduidelijk. Het zou in de eerste helft van dit jaar gebeuren. Burgemeester Doutreluingne (Lijst van de burgemeester) bevestigt dat de afbraak is vergund door het schepencollege. Wie nog een fotootje wil nemen, stelt dat dus best geen jaar meer uit.

Meest gelezen