radio 2

100-jarige uit Aalter krijgt op verjaardag eerste coronavaccin van Oost-Vlaanderen

Straks krijgen de bewoners van een woonzorgcentrum in Aalter als allereerste Oost-Vlamingen een coronavaccin. De spuitjes zijn nu onderweg van het UZ Gent naar het rusthuis Veilige Have. 300 bewoners krijgen daar deze voormiddag een inspuiting, waaronder een vrouw die vandaag precies 100 jaar wordt.

Vandaag is het een bijzondere dag voor de bewoners van woonzorgcentrum Veilige Have in Aalter. Zij worden als eerste rusthuis in Oost-Vlaanderen ingespoten met het coronavaccin. Deze woensdag is voor 1 bewoonster in het bijzonder extra feestelijk, want zij wordt vandaag 100 jaar. 

Bijzondere verjaardag

“Ik ben geboren op 6 januari 1921, en ik ben er nog steeds”, vertelt de bewoonster die liever anoniem wil blijven bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. De vrouw wordt vandaag 100 jaar, maar is nog zeer zelfstandig: “Elke ochtend was ik mezelf en kleed ik mezelf aan. Ik heb daar geen hulp voor nodig”, zegt ze trots. De bewoonster is blij dat zij als een van de eersten een coronavaccin krijgt. “Het geeft me een veilig gevoel. Straks ben ik verzekerd dat ik niet ga bezwijken aan het coronavirus. Het zal dan wel iets anders zijn, want er is niemand die nog lang te leven heeft van zodra die 100 jaar geworden is.”

Ik heb geen cadeaus nodig, maar een beetje hoop in de vorm van een vaccin is zeker welkom!

Geen feest

Wat een feestelijke dag zou zijn, is er nu eentje in mineur: er is geen groot feest, en er mag slechts 1 iemand op bezoek komen. Maar de 100-jarige bewoonster blijft positief: “Ik heb geen enkele verdienste aan het bereiken van deze leeftijd. Je wordt dat zonder dat je dat zelf weet. Ik heb geen groot feest of veel cadeautjes nodig. Als je 100 jaar bent, heb je toch van alles te veel. Al moet ik wel zeggen dat een beetje hoop in de vorm van het coronavaccin een zeer welgekomen cadeau is!”

“Ik ga vandaag trouwens ook een glaasje champagne drinken”, zegt de bewoonster nog. “En de dochter van mijn zus komt ook op bezoek. Meer bezoek mag ik niet ontvangen, want de directie houdt zich zeer strikt aan alle regels. Ik vind dat niet erg. Het is belangrijk dat alle regels goed opgevolgd worden!”

Inspuiting

De glazen flesjes met daarin het coronavaccin zijn gisteren in het Universitair Ziekenhuis van Gent ontdooid en komen deze voormiddag aan in het woonzorgcentrum. Als ze daar aangekomen zijn, zal iemand van het personeel de spuitjes zetten. “Ik ben helemaal niet bang voor het spuitje”, zegt de jarige nog. “De persoon die het hoofd van de afdeling is, geeft de spuiten. Zij is het al gewend om de inspuiting tegen de griep te geven, dus ik vertrouw het helemaal. Bovendien: als je 100 jaar bent heb je al genoeg meegemaakt om niet meer bang te zijn van een spuit”, lacht ze. 

Naast de 100-jarige bewoonster, krijgen nog 299 andere bewoners van het woonzorgcentrum een inspuiting. Daarna zijn de andere woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen aan de beurt.

Meest gelezen