2020 was topjaar voor zonne- en windenergie in ons land: aandeel bijna een derde hoger

Het voorbije jaar heeft ons land een derde meer stroom gehaald uit zon en wind dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van de beheerder van ons hoogspanningsnet Elia. Bijna een vijfde van de stroom die in ons land werd verbruikt, kwam uit hernieuwbare energiebronnen.

De opmars van hernieuwbare energie in ons stroomverbruik in 2020 is aanzienlijk. In 2019 stonden hernieuwbare energiebronnen als zonne- en windenergie voor 11,5 terawattuur, in 2020 liep dat op 15,1 terawattuur, een derde meer. Hernieuwbare energie staat nu voor 18,6 procent van alle geproduceerde stroom in ons land.

Dat heeft deels te maken met de grotere capaciteit, zegt Elia-woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele. "We hebben 2 nieuwe windparken op zee kunnen aansluiten, ook op land zijn er windmolens bijgekomen, het aantal zonnepanelen is toegenomen."

Ook de weersomstandigheden waren trouwens goed: we hadden in 2020 gewoon veel zon en veel wind. "Dat zorgt ervoor dat je dan vrij snel aan hoge productiecijfers zit voor hernieuwbare energie", voegt ze toe.

Recordjaar 2020

  • Op 11 mei produceerde ons land 's middags 3.196 MW uit windenergie en 2.628 MW uit zonne-energie, samen goed voor  een recordproductie van 5.824 MW uit zon en wind.
  • Nog niet zo lang geleden, op tweede kerstdag (26 december 2020), haalden we 3,8 GW aan stroom uit Belgische windenergie. Ook dat was een nieuw record.
  • In heel mei 2020 produceerden we 683 GWh aan zonne-energie. Dat is een nieuwe maandrecord, te danken aan de bijzonder zonnige maand mei en aan het feit dat er almaar meer zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Het vorige record dateert van juni 2019 (504 GWh).
  • In 2020 was in ons land gedurende 119 uur (bijna 5 volledige dagen) meer dan de helft van de verbruikte stroom afkomstig uit hernieuwbare energie. In 2019 was dat, hou u vast, amper 8 uur.

Kernenergie op lager pitje

De grotere productie van hernieuwbare energie was meegenomen. Want de Belgische kernenergie stond in 2020 op een wat lager pitje dan in 2019: we produceerden het voorbije bijna 10 terawattuur minder kernenergie. Het aandeel in onze totale stroomproductie viel zo terug van bijna 50 procent naar nog geen 40 procent.

Zeker in de periode van de eerste lockdown zagen we een daling tot 25 procent in het stroomverbruik

Elia-woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele

"Dat heeft te maken met een aantal geplande en ongeplande revisies: een aantal reactoren die even buiten dienst moesten worden genomen", legt Vanwanseele uit. "Maar in zo'n geval hebben we doorgaans import nodig. Het vreemde aan vorig jaar is dat dat niet het geval was: import en export waren min of meer in evenwicht."

Laag verbruik, lage prijs

Dat was dus te danken aan onze zonne- en windenergie. Maar ook een beetje aan de coronacrisis, die zeker tijdens de eerste lockdown de vraag naar elektriciteit enorm naar beneden haalde. 

"Ons stroomverbruik is dit jaar gedaald met 7 procent in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije 5 jaar", preciseert Vanwanseele. "Zeker in de periode van de eerste lockdown zagen we een daling tot 25 procent."

Een gevolg was dat ook de (groothandels)prijs op de zogenaamde kortetermijnmarkt dit jaar enorm laag lag, amper 31,9 euro per megawattuur in 2020. Vorig jaar was dat nog bijna 40 euro. "De voorbije 10 jaar hebben we daar nooit zo weinig betaald voor 1 megawattuur." 

Meest gelezen