Dit jaar geen kerstboomverbrandingen, bomen worden verhakseld

Veel mensen laten hun kerstboom staan tot Driekoningen. De komende dagen zullen dus heel wat dennen en sparren van hun decoratie worden ontdaan en naar buiten gesleurd. Maar wat gebeurt er daarna mee? De traditionele kerstboomverbrandingen zijn alleszins verboden in dit coronatijdperk.

De kerstboomverbrandingen lagen de afgelopen jaren al onder vuur. De enorme brandhaarden zorgen voor milieuvervuiling en in heel wat gemeenten zijn ze al verboden. Op andere plaatsen waren er nog altijd verenigingen die er een gezellig gebeuren van maakten. Maar ook dat is nu uiteraard niet mogelijk door corona.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de den weg te doen, afhankelijk van waar je woont. Je kunt daarvoor best kijken in de afvalkalender, zegt Ilse Luypaerts van Limburg.net. "Sommige gemeenten organiseren een speciale kerstboomophaling op een welbepaalde dag. Dan worden de bomen aan huis opgehaald. In andere gemeenten kan de kerstboom dan weer met de gewone snoeihoutophaling worden meegegeven. En een andere optie is natuurlijk dat je de boom zelf naar het recyclagepark brengt en daar bij het snoeihout achterlaat."

Niet verbrand, wel verhakseld

De kerstbomen worden trouwens zoals het andere snoeiafval verwerkt: ze worden gehakseld en niet verbrand. De naalden en het andere afval kunnen dan worden gecomposteerd. "Daarom is het ook belangrijk dat je alle versiering uit de boom haalt en de boom aanbiedt zonder pot en met zo weinig mogelijk aarde aan de wortels," om het verwerkingsproces niet in het gedrang te brengen," aldus Ilse Luypaerts.

Meest gelezen