Pixabay

Driekoningentaart populair in Denderstreek: "Taart is dit jaar wel kleiner want ze kan enkel met gezin gedeeld worden"

In de Denderstreek worden opvallend meer driekoningentaarten besteld dan andere jaren. Volgens een bakker uit Aalst komt dat wellicht omdat meer mensen thuis zijn door de coronapandemie. “Maar het feest wint al een aantal jaren aan populariteit in de streek”, klinkt het.

Het is 6 januari, en dus Driekoningen. Traditioneel verkleden kinderen zich en gaan ze van deur tot deur om liedjes te zingen in ruil voor wat snoep of centen. Door de coronapandemie kan dat deel van het feest niet doorgaan, maar met het eten van een driekoningentaart is er niets mis. Alle hens aan dek dus bij de bakkers in ons land. Ook in de Denderstreek, want daar wint het feest al een aantal jaren aan populariteit. 

Steeds populairder

“Deze nacht zijn er 1.000 driekoningentaarten uit de oven gekomen”, vertelt bakker Jaëll Verleysen uit Aalst. “Dat zijn er inderdaad meer dan anders. We hebben de mensen de kans gegeven om op voorhand te bestellen, maar we zorgen ervoor dat er ook genoeg taarten zijn voor de late beslissers.” Bakker Jaëll merkt dat het driekoningenfeest de laatste jaren steeds intenser gevierd wordt in Oost-Vlaanderen. “En nu met de coronacrisis denk ik dat mensen het feest nog meer nodig hebben”, gaat hij verder. “Bovendien zijn de mensen thuis, dus ik denk dat erg veel mensen een taart zullen komen kopen.”

De taart is dit jaar kleiner, want door de coronapandemie kan ze enkel met het gezin gedeeld worden

De driekoningentaarten zijn dit jaar wel kleiner bij bakker Jaëll. “Meestal maken we een taart voor 6 tot 8 personen, maar nu is het een taart voor 4 personen geworden”, legt hij uit. “De taart kan dit jaar enkel met het gezin gedeeld worden, dus een grote taart is nu overbodig.”

Gepersonaliseerde figuurtjes

Maar wat maakt een driekoningentaart nu een driekoningentaart? “Bij de meeste bakkers bestaat het recept uit bladerdeeg en een frangipanevulling. Bij ons zitten er ook nog appels in”, zegt bakker Jaëll. “En de figuurtjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken!” In elke driekoningentaart zit een figuurtje verstopt. Wie het stuk met “de boon” heeft, wordt vervolgens voor 1 dag koning. “In onze taart zitten gepersonaliseerde figuurtjes”, zegt bakker Jaëll. “We hebben voor de kinderen speciaal kleine beertjes laten maken en we hebben ook figuurtjes die op ons lijken mét onze naam erop”, lacht hij. “Onze taart staat al klaar. Als mijn werk erop zit, ga ik een stukje eten!” 

Meest gelezen