Brusselse hotels vrezen voor  faillissementen na rampzalig jaar: "Inkomstenverlies van maar liefst 90%"

De Brusselse hotels hebben een rampzalig jaar achter de rug door de coronacrisis. De Brusselse Hotel Associatie vreest voor faillisementen en vraagt de verschillende overheden om de steunmaatregelen voor de hotels te verlengen.

Door de coronacrisis hebben de meeste Brusselse hotels het jaar 2020 afgesloten met een inkomstenverlies van wel 90 procent. Yves Fonck van de Brusselse Hotel Associatie maakt zich grote zorgen over de toekomst van de sector. "Vanaf de lockdown in maart zijn de hotels leeggelopen. Zowel het vrije tijds- als het zakelijk toerisme is dan volledig weggevallen. Hotels waren niet verplicht om te sluiten, maar de meesten hebben dat wel gedaan omdat ze te weinig klanten hadden. We hebben wel een opflakkering gehad in augustus, maar met de tweede golf zijn de boekingen dan opnieuw weggevallen."

Uitstel van betaling

"Wij hebben gelukkig vanuit de Brusselse overheid steunmaatregelen gekregen om de moeilijke periode deels te overbruggen", zegt Yves Fonck. "En zolang we ook uitstel van betaling kunnen krijgen, kunnen we het ook nog overleven. Maar als dat wegvalt en we de facturen opnieuw moeten betalen, dan vrees ik faillissementen. En de toekomst ziet er niet goed uit. Wij denken dat we pas in 2023 of 2024 de omzet zullen halen die we in 2019 hadden."

Je mag niet vergeten dat de hotelsector bijdraagt tot de economie van het land

De Brusselse hotelsector vraagt om alle steunmaatregelen te verlengen. "In 2021 gaan we nog volop de steun nodig hebben van alle overheden, want de vaste kost van een hotel is enorm hoog", vertelt Fonck. "De situatie vandaag is onhoudbaar, er zullen de komende maanden meerdere hotels failliet gaan. En je mag ook niet vergeten dat de hotelsector bijdraagt tot de economie van het land. Mensen die logeren in een hotel in een stad geven ook geld uit in winkels en restaurants, en dat doet de economie draaien. Dat is belangrijk voor een Europese stad als Brussel."

Meest gelezen