Google Street View

Cafébaas uit Kessel-Lo krijgt celstraf en boete omdat hij iemand een pint geeft: "Die straf is erover"

De uitbater van het café-restaurant Gitan in Kessel-Lo krijgt drie maanden gevangenisstraf en een boete van 1.000 euro omdat hij een klant een glas bier uitschonk. Terwijl cafés alleen maar open mogen zijn voor takeaway. Maar volgens de cafébaas wou hij alleen maar een klant bedanken die hem 100 euro had gegeven als steun.

"De straf die ik heb gekregen is buiten proportie", zegt Wim Poppe van café-restaurant Gitan in Kessel-Lo. "Op een avond vorig jaar zijn mijn vriendin en ik aan het napraten in het café, nadat we een dag takeaway hebben gedaan. Er passeert een klant die me vraagt hoe het gaat. Hij vraagt of hij mag binnenkomen en betaalt 100 euro om ons te steunen. Uit dankbaarheid bied ik hem een glas bier aan. En op dat moment komt de politie toe. De ene agent is nog gematigd, maar de jongste agent vindt dat het niet kan, en houdt voet bij stuk. Ik heb die man dan ook, en dat is verkeerd van mij, de volle laag gegeven."

Ik wou me verdedigen voor de politierechtbank 

De zaak is uiteindelijk voor de rechtbank gekomen. "Koppig als ik ben, heb ik gezegd dat ik dit niet zou betalen", zegt Wim. "En ik wou me verdedigen voor de politierechtbank. Daar kreeg ik drie maanden gevangenisstraf en een boete van 1.000 euro en ook nog 300 euro gerechtskosten. Maar ik ga zeker in beroep en ik ga mensen zoeken die expertise hebben op dat vlak."

En ondertussen hebben cafébazen zoals Wim geen uitzicht op betere tijden, ze hebben geen idee wanneer ze opnieuw open mogen gaan. "Je mag gerust weten dat ik op het punt sta om een keuze te maken. Ik doe het graag, maar ik ben geen 18 meer, en dit is een intensief beroep," aldus Wim. 

Meest gelezen