Videospeler inladen...

CHECK: Nee, Zwitserland en de Europese Commissie hebben de coronavaccins niet geweigerd

Nu de Europese Commissie ook het coronavaccin van Moderna heeft goedgekeurd, kan de vaccineringsoperatie (wereldwijd) een versnelling hoger schakelen. Toch blijven berichten circuleren alsof bepaalde instanties, landen of autoriteiten coronavaccins zouden afgewezen of geweigerd hebben. Die claims zijn echter gebaseerd op misverstanden.

“De Europese Commissie heeft het Pfizer-BioNTech-vaccin afgekeurd”

Onjuist. Op sociale media circuleerde sinds midden december de claim dat de “Europese Commissie” het vaccin ontwikkeld door Pfizer-BioNTech, had “afgekeurd”. Dat is gebaseerd op een e-mail van Pfizer die een burger op 15 december ontving. Die e-mail vermeldt dat het vaccin “momenteel niet is goedgekeurd door de regelgevende instanties van de Europese Unie voor gebruik buiten de studieomgeving”.

Maar dat klopt al lang niet meer.

Dat het vaccin “niet is goedgekeurd” was misschien op 15 december nog een correcte uitspraak, maar op 21 december publiceerde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een positief advies over het vaccin. Diezelfde dag keurde de Europese Commissie ook de marktautorisatie goed. Het vaccin is dus nooit “afgekeurd”, en dat staat ook niet in de bewuste e-mail van Pfizer te lezen.

"Zwitserland heeft alle coronavaccins afgekeurd”

Al sinds begin december vallen op sociale media berichten te lezen dat Zwitserland, dat niet tot de Europese Unie behoort, in tegenstelling tot de EU alle coronavaccins zou hebben geweigerd. Dat klopt niet.

Wel klopt het dat Zwitserland aanvankelijk opteerde voor een “behoedzame aanpak” en geen snelle inentingscampagne plande. Maar dat betekent niet dat het land de vaccins “afkeurde”. Al begin december had Zwitserland, net als andere landen, miljoenen dosissen besteld bij verschillende fabrikanten.

Uiteindelijk hebben de Zwitsers ook geen maanden gewacht, zoals eerst aangekondigd. Op 19 december keurde de Zwitserse regulators het vaccin van Pfizer-BioNTech goed. En al op 23 december werd aangevangen met het vaccineren van de eerste, meest kwetsbare groepen in zes Zwitserse kantons. Dat is dus zelfs vroeger dan in België of in de rest van de EU.
 

“De CEO van Pfizer durft zijn eigen vaccin niet te nemen”

In een interview met de Amerikaanse tv-zender CNBC zou Pfizer-CEO Albert Bourla gezegd hebben dat hij het vaccin dat mee door zijn bedrijf werd ontwikkeld, niet wil of durft te nemen. Maar dat is een verdraaiing van zijn woorden.

In werkelijkheid zei Bourla dat hij inderdaad nog niet ingeënt was, maar dat hij zich zou laten vaccineren “zodra hij kan”. Hij stelde dat hij vooral niet de indruk wilde wekken dat hij – als 59-jarige zonder gezondheidsproblemen – een voorkeursbehandeling zou krijgen omwille van zijn positie.

Bourla voegde daar nog aan toe dat hij zich bewust was van het symbolische effect van een farma-CEO die zich publiekelijk laat vaccineren om eventuele vaccintwijfel weg te nemen. De mogelijkheid om dat te doen, zou hij laten onderzoeken.

"Een beroemde Franse infectioloog weigert om zich te laten vaccineren"

Ook dit is een stuk genuanceerder. Het begon met een verontrustend bericht in Le Parisien op 9 december: de Franse professor en infectiespecialist Eric Caumes maakte zich zorgen over de vele mogelijke neveneffecten van het Pfizer-BioNTech-coronavaccin. Sindsdien kan je volgens verschillende claims op Facebook en Twitter lezen dat Caumes zich niet zou laten vaccineren, omdat de vaccins te veel bijwerkingen zouden hebben.

Maar dat bericht is achterhaald. Op 14 december, nadat hij de volledige onderzoeksdata had kunnen inkijken, benadrukte Caumes dat hij zich zeker wél zou laten inenten. Voordien kon hij onmogelijk “blind vertrouwen” op de “persberichten van farmaceutische bedrijven”, zei de professor op televisiezender BFM. “Mensen die ik moest gaan vaccineren, stelden me vragen, maar die kon ik niet beantwoorden. Ik was er zelf ook nog niet uit.”

Maar nadien dus wel: “De effectiviteit staat buiten kijf. Het is zeer effectief, hoewel we niet weten hoe lang de immuniteit aanhoudt. Maar ik zal mezelf absoluut laten vaccineren.”

Meest gelezen