De driekoningentaart is nog altijd geliefd

Het is vandaag Driekoningen. Het traditionele driekoningen zingen is - op een aantal lokale uitzonderingen na - al jaren op de terugweg. Door de coronamaatregelen is het sowieso verboden. Maar de driekoningentaarten zijn nog altijd geliefd: bij bakkerij Schreurs in Heusden-Zolder stonden er vanmorgen tientallen taarten te dampen.

Roel Vanoppen en Charlotte Dumont zijn een jong bakkerskoppel, enkele jaren geleden namen ze een bakkerij in Heusden-Zolder met ook een winkel in Diepenbeek over. Ze proberen met taarten en andere specialiteiten altijd in te spelen op de seizoensthema's. Vandaag is het dus de traditionele driekoningentaart met onder meer bladerdeeg en frangipane. “In een weekend vliegen die taarten de toonbank over maar in de week is dat een beetje afwachten. In ieder geval hebben we tussen de 60 en 70 taarten voorzien voor onze twee winkels, dus we zullen zien," zegt Charlotte.

Tradities komen meer en meer onder druk te staan, ook het hele gebeuren rond Driekoningen. “Als ik vergelijk met 20 jaar geleden merk je wel dat de driekoningentradities, zoals het zingen en de taarten, meer en meer afnemen. Toch komen nog veel grootouders een taart halen, om dan samen met de kleinkinderen op zoek te gaan naar de boon. Die is bij ons gemaakt van marsepein, en is willekeurig verstopt in de taarten. We waarschuwen de klanten dus ook altijd wel eventjes, zodat ze zich niet bezeren”, lacht Charlotte. “Sommige klanten zijn anders nog verrast dat er iets inzit.”

Meest gelezen