Videospeler inladen...

De 9 vrouwen die tv-maker Bart De Pauw beschuldigen: "We willen dat hij erkent dat hij ernstig in de fout ging" 

"Het enige dat we willen, is dat het aanhoudende grens­overschrijdende gedrag stopt." De 9 vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag, zijn naar buiten getreden. Het gaat onder meer om de actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard. Volgende week donderdag start het proces tegen Bart De Pauw. Een van zijn advocaten meent dat hij alweer wordt veroordeeld nog voor dat proces begint.

Heb je nood aan een gesprek naar aanleiding van dit nieuws? Dan kan je contact opnemen met Tele-Onthaal. Dat kan gratis via het nummer 106. Ook chatten is mogelijk.

"We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat. Toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen", zo begint de mededeling van de negen vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grens­overschrijdend gedrag. Het proces tegen de tv-maker begint volgende week donderdag. Nu treden de 9 vrouwen naar buiten in een gemeenschappelijk statement, na een perslek vanmorgen.  

Volgende week donderdag start het proces tegen tv-maker Bart De Pauw. Hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor belaging en elektronische overlast. 

"Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grens­overschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt. We hopen dat deze zaak op een eerlijke en respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht. Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken."

Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt

Wie zijn de negen vrouwen?

De mededeling werd ondertekend door de 9 (bekende en onbekende) vrouwen: 

  • Maaike Cafmeyer (1973) was vanaf 2004 de tegenspeelster van Bart De Pauw in twee seizoenen van "Het Geslacht De Pauw".
  • Cathérine Ongenae (1971) werkte in 2004 als kleedster en actrice in "Het Geslacht De Pauw".
  • Liesa Naert (1982) werkte vanaf 2006 als actrice met De Pauw samen aan "Willy’s en Marjetten" en "Quiz me Quick".
  • Dymphne Poppe (1988) werkte van 2012 tot 2015 als programmamaker voor Koeken Troef.
  • Ellen Lloyd (1986) werkte in 2014 als kleedster voor het tv-programma "Twee tot de zesde macht".
  • Lize Feryn (1993) werkte niet samen met De Pauw, maar kreeg seksueel getinte berichten van hem vanaf 2014.
  • Ella-June Henrard (1993) werkte in 2016 als actrice met De Pauw samen aan "It’s Showtime".
  • Jenka Van de Voorde (1993) liep in 2016 stage bij Koeken Troef en werkte er tot eind 2017 als programmamaker.
  • Helena De Craemer (1993) liep in 2017 stage bij Koeken Troef.

Tot nu toe was de identiteit van de slachtoffers geheim gebleven, maar in de aanloop naar het proces hebben de vrouwen nu toch beslist om naar buiten te treden nadat er vanmorgen een perslek geweest was in de krant. "Normaal gezien zouden de namen volgende week bekend worden", zegt Liesbeth Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, die ook het woord voert voor de 9 vrouwen. "Maar in het artikel werden al enkele elementen vrijgegeven over de identiteit van de burgerlijke partijen. Daarom hebben zij vandaag besloten om zelf hun namen bekend te maken. Vooral omdat we willen vermijden dat er een soort van wilde zoektocht ontstaat naar wie die vrouwen nu zijn."

Hij was hun regisseur of baas. Zij hopen ook dat het duidelijk wordt dat het ernstige feiten zijn die niet thuishoren in een arbeidscontext

Liesbeth Stevens, Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

De vrouwen willen vooral dat het proces nu sereen kan verlopen, zegt Stevens.  Ze hopen ook dat duidelijk wordt dat het gedrag van De Pauw niet door de beugel kon, zegt ze. "Hij had eigenlijk een machtspositie ten aanzien van de meesten onder hen. Hij was hun regisseur of de baas van het productiehuis waar zij bijvoorbeeld stage liepen", zegt Stevens. "Wat zij nu vooral hopen is dat het heel duidelijk is dat wat hen is overkomen, dat zij daar ook de maatschappelijke erkenning krijgen dat dat niet had mogen gebeuren. Dat dat ernstige feiten zijn die niet thuishoren in een arbeidscontext."

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen stelde zich  zelf ook burgerlijke partij in de zaak. "Het is een problematiek waar mensen die ermee geconfronteerd worden meestal niet over durven te spreken, omdat er schaamte mee gemoeid is, maar vooral ook omdat het vaak gaat om een machtsverhouding", zegt Liesbet Stevens. "Ook wordt er nog te snel gedacht dat psychische intimidatie en grensoverschrijdend gedrag niet zo schadelijk zijn. Nochtans is bijvoorbeeld stalking strafbaar en kan dit langdurige, ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers."

Dat bevestigt ook Ines Keygnaert, professor Seksuele Gezondheid aan de UGent, die onderzoek doet naar grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. "Intimidatie wordt heel vaak geminimaliseerd, in die zin heeft deze zaak een symboolfunctie. Ook niet-fysieke vormen van seksueel geweld kunnen heel wat impact hebben op het functioneren. Ik denk dat het belangrijk is dat we ook in België en Vlaanderen gaan beseffen dat seksueel geweld meer is dan verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. Het debat over wat grensoverschrijdend is of niet, moet gevoerd worden." 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"We hebben hier veel over te vertellen en zullen dat doen in de rechtbank"

Volgens Michaël Verhaeghe, een van de advocaten van De Pauw, is zijn cliënt alweer veroordeeld in de media, nog voor het debat in de rechtbank kan worden gevoerd. "Het blijft ons verbazen dat Bart in de media én in het persbericht voor de zoveelste keer veroordeeld wordt op basis van beschuldigingen, waarvan niemand weet of ze überhaupt waar zijn en waarover het echte debat nog moet gevoerd worden", zegt hij.

Het gaat om feiten, in hun juiste geheel geplaatst. We hebben hier veel over te vertellen.

Michaël Verhaeghe, advocaat Bart De Pauw

"Zoals in alle strafzaken gaat het om de feiten, in hun juiste geheel geplaatst. Wij hebben hier veel over te vertellen en zullen dat doen voor de rechtbank. Dat is voor ons de enige plek voor een correct en sereen debat over schuld en onschuld."

"We zijn eveneens tevreden om in het persbericht van het Instituut van Gelijkheid van Vrouwen en Mannen te lezen dat ze beslist hebben om de zaak ook voor te behouden voor de rechtbank, niettegenstaande de interviews van de afgelopen maanden en gisteren nog in een bekend weekblad door Stevens", besluit Verhaeghe. Hij laat nog weten dat De Pauw zelf akte neemt van het persbericht van vanmorgen.

Bekijk hier meer uitleg van onze justitiereporter Ellen Goedgebeur:

Videospeler inladen...

Meest gelezen