Videospeler inladen...

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un geeft "economische mislukking op vrijwel alle vlakken" toe 

In het stalinistische Noord-Korea heeft leider Kim Jong-un op het partijcongres van zijn "Koreaanse Arbeiderspartij" een volledig falen van het economisch beleid van de voorbije vijf jaar toegegeven. Dat partijcongres moet het beleid van de volgende vijf jaar bepalen, maar hoe het dan precies beter moet, is niet duidelijk. 

Het partijcongres met bijna 5.000 deelnemers is in principe het hoogste orgaan van de Koreaanse Arbeiderspartij -de communistische partij- maar in de praktijk is het een kleine clan rond Kim Jong-un die de macht uitoefent. Het congres moet om de vijf jaar een evaluatie geven van het beleid van het centraal comité van de KP en de krijtlijnen uitzetten voor de volgende vijf jaar.

De huidige moeilijkheden zijn de ergste ooit en zonder weerga

Kim Jong-un op het partijcongres

Partijleider Kim Jong-un hield op het congres een opmerkelijke toespraak. Zo gaf hij toe dat het economisch beleid in zowat alle sectoren een mislukking was. De voorbije maanden had Kim al eerder kritiek geuit en toegegeven dat zijn economie op "onverwachte uitdagingen botst" en dat er in Noord-Korea een tekort is aan "moderne medische apparatuur en systemen om natuurrampen aan te pakken". 

Noord-Korea is er inderdaad slecht aan toe. De armoede tiert er welig en wellicht heeft ook het coronavirus toegeslagen, al wordt dat officieel niet toegegeven. Door de epidemie is wel de grens met China zo goed als dicht en dat is de levenslijn voor de Noord-Koreaanse economie. De communistische staat heeft ook een aantal natuurrampen zoals orkanen en overstromingen over zich heen gekregen, heeft een tekort aan buitenlandse deviezen en kreunt onder zware economische sancties. 

Bekijk de beelden van de bijeenkomst (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Wat loopt er fout in Noord-Korea?

Het is het tweede partijcongres sinds Kim in 2011 zijn vader Kim Jong-il is opgevolgd als leider van de communistische staat. Zelfs de almachtige leider die alle media en alle geledingen van de staat en de eenheidspartij controleert, kan niet anders dan toegeven wat iedereen in Noord-Korea al weet: namelijk dat de economie op alle terreinen kraakt. (Lees verder onder de foto).

Kim Yo-jong, de jongere zus van Kim Jong-un, maakt fors carrière achter de rug van haar broer.

Toch zit er natuurlijk ook een bedoeling achter het toegeven van dat falen. Dat vormt immers de gelegenheid voor Kim om de schuld in de schoenen van een aantal oudere topfiguren in het partijbestuur te schuiven en die dan te vervangen door jongere mensen die persoonlijk meer loyaal tegenover Kim Jong-un zijn. Zo kan Kim alsnog van de malaise gebruikmaken om zijn positie binnen het staats- en partij-apparaat te versterken.

Daarmee lost hij dan wel de problemen niet op, maar gaat de druk wat van de ketel en versterkt hij zijn persoonlijke greep op de "inner circle" van het regime. 

En wat met de VS en Zuid-Korea?

Opvallend afwezig in de toespraak waren verwijzingen naar de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Los van alle interne economische en sociale problemen en - toegegeven ook natuurrampen - zit Noord-Korea geklemd tussen twee grote problemen: economie zonder sancties en de uitbouw van kernwapens. Blijkbaar gaan beide niet samen.

Wij hebben een miraculeuze overwinning geboekt

Kim Jong-un over het programma van kernwapens en raketten

Had Kim het dan over een "miraculeuze overwinning" (de succesvolle raket- en kernbom-testen sinds 2016), dan is Noord-Korea toch zwaar teleurgesteld in de toenadering tot VS-president Donald Trump, want die heeft de zware economische sancties tegenover het regime in Pyongyang niet afgezwakt en daar was het Kim in zijn toenaderingspolitiek om te doen. Anderzijds wil Kim nu ook de nieuwe regering van Joe Biden die binnenkort aantreedt, niet zomaar de kast opjagen en kijkt Pyongyang -zonder veel optimisme- de kat uit de boom.

Het wordt duidelijk dat de economische wurggreep waarin Noord-Korea zit met die toch wel erg bijtende sancties, enkel verminderd kan worden als Kim Jong-un inzake het nucleaire beleid water in zijn wijn wil doen en vooralsnog is dat niet zo. Het lijden van de bevolking in Noord-Korea zal dus nog wel een tijd duren. 

Meest gelezen