"Eerstelijnszones zullen belangrijke rol spelen in de vaccinatiecampagne in Vlaanderen", maar wat zijn dat?

De eerstelijnszones zullen een belangrijke rol spelen bij de brede vaccinatie van de bevolking vanaf maart. Dat hebben ministers Bart Somers (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) vanmiddag in het Vlaams Parlement aangekondigd. "Een eerstelijnszone is een gebied van een of meerdere gemeentes van ongeveer 100.000 inwoners. In de raad zitten vertegenwoordigers van de zorg- en welzijnssector en de lokale besturen", legt Roel Van Giel uit. De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever zegt dat zijn stad een vaccinatiedorp zal bouwen dat op 1 maart klaar zal zijn voor de massale inentingscampagne en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten juicht toe dat de lokale besturen nauw betrokken zullen worden bij de vaccinatiecampagne.

Vlaanderen is op 1 juli 2019 afgebakend in een zestigtal eerstelijnszones van gebieden van een of meerdere gemeentes van ongeveer 100.000 inwoners. In die eerstelijnszones worden vertegenwoordigers van de zorg- en welzijnssector samengebracht met de lokale besturen.

Beluister het gesprek met Roel Van Giel hier en lees voort onder de video:

"De bedoeling is om in de eerstelijnszones alle partners die met zorg en welzijn te maken hebben en de lokale besturen samen te brengen. We merken dat in alles wat met zorg te maken heeft, dat het belangrijk is dat de verschillende partners samenwerken. Vroeger waren er nogal wat schotten tussen zorg en welzijn", legt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica uit.

"De partners die zijn samengebracht in de zorgraad die de eerstelijnszones aanstuurt, zijn de vertegenwoordigers van de zorgverleners, welzijnssector, lokale besturen, patiëntenverenigingen en eventueel een vertegenwoordiger van het ziekenhuis dat in de eerstelijnszone staat."

Groep van 100.000 mensen heeft genoeg power om iets georganiseerd te krijgen, maar ook dicht bij de burger te staan

De grote steden zijn opgedeeld in verschillende eerstelijnszones. "Uit internationaal onderzoek blijkt dat een groep van 100.000 mensen een schaal is waarvan je weet dat je zorg en welzijn goed kan organiseren. Dat is groot genoeg om het te organiseren, maar niet te groot zodat je dicht bij de burger en de patiënt kan staan."

"Je hebt een bepaalde grootte nodig om power te hebben om iets te kunnen organiseren, maar het mag niet te groot zijn want anders zit je veel te ver van de burger en de patiënt af en dan krijg je niets meer georganiseerd."

De eerstelijnszones werken al rond het aspect van contact tracing. "Per eerstelijnszone is er een COVID-team opgericht. Daarin zitten huisartsen, mensen van de eerstelijnszone zelf en andere partners. Ze zorgen voor de begeleiding van patiënten die in quarantaine moeten. Voor sommige mensen is dat moeilijk te organiseren als ze ondersteuning nodig hebben van welzijnsdiensten zoals het OCMW of als er taalproblemen zijn."

Eerstelijnszones zullen rol spelen bij de vaccinatiecampagne

Voor het organiseren van de grote massavaccinatie van het brede publiek tegen het coronavirus zullen de eerstelijnszones ingeschakeld worden. "Of er dan een vaccinatiecentrum moet komen per eerstelijnszone, dat zal afhangen van de regionale entiteiten en hoe het er georganiseerd wordt. Dat kan verschillen tussen eerstelijnszone en eerstelijnszone", zegt Van Giel.

Er zullen geen tien vaccinatiecentra per eerstelijnszone komen volgens Van Giel. "Er gaan sowieso een aantal mensen thuis gevaccineerd moeten worden omdat ze niet mobiel zijn. In sommige regio’s zal een vaccinatiecentrum per eerstelijnszone te weinig zijn, in andere misschien niet."

Stad Antwerpen is klaar voor vaccinatiecampagne voor het brede publiek

Bart De Wever

De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever heeft in "Terzake" gemeld dat zijn stad klaar is voor de vaccinatie van het brede publiek, zodra alle bewoners en medewerkers van woonzorgcentra en medisch personeel zijn ingeënt.

"Ik kan alleen voor mijn stad spreken, ik ben daar klaar voor. Wij gaan een vaccinatiedorp bouwen. We weten al perfect waar we dat gaan doen, met wie we dat gaan doen en welke keuzes we moeten maken. Met het testdorp hebben we bewezen dat we grote volumes aankunnen", aldus De Wever.

Er wordt verwacht fase 1B van de vaccinatiecampagne van start gaat in maart. "Op het moment fase 1B van start gaat, zijn we er klaar voor. Geef ons de vaccins en we zullen ze inenten. Er zal geen probleem zijn van vaccins die niet op tijd gezet kunnen worden. Ik maak me vooral zorgen over de aanwezigheid van de volumes vaccin. Gaan we voldoende vaccins hebben en gaan we geen blauwtje oplopen tegenover landen die niet in de Europese aankoopprocedure zijn gebleven. Als dat effectief de verkeerde kant uitgaat, dan is dat een mokerslag voor de Europese gedachte."

De stad Antwerpen gaat een vaccinatiecentrum bouwen in Park Spoor Oost. "Het is logistiek met het vaccin van Pfizer niet zo eenvoudig omwille van de koeling van de vaccins. We zullen er klaar voor zijn. Wij waren met het testdorp de eerste stad die er een had, met het vaccinatiecentrum zullen we zeker niet de laatste zijn", aldus De Wever.

Bekijk het gesprek met Bart De Wever uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen