H.Essers

H.Essers test vrachtwagens met zonnepanelen uit: "1.000 liter diesel per jaar besparen"

Transportbedrijf H.Essers uit Genk heeft twee vrachtwagens uitgerust met zonnepanelen. Door de elektronica in de vrachtwagen zo veel mogelijk op die zonnepanelen te laten draaien, wil H.Essers zo'n 1.000 liter diesel per jaar besparen.  Het nieuwe systeem wordt een jaar lang uitgetest, schrijft de gespecialiseerde nieuwssite Flows.

Bedrijven en huizen worden al jaar en dag uitgerust met zonnepanelen, om ze energiezuiniger en duurzamer te maken. Transportbedrijf H.Essers test de techniek nu een jaar lang uit op twee vrachtwagens. Om de elektronica in een vrachtwagen te laten draaien, is ook energie nodig. Fleetmanager Dirk Franssens: "Die stroom wordt normaal gezien opgewekt door een alternator die wordt aangedreven door de motor van de vrachtwagen. Door die stroom op te wekken met zonnepanelen, zouden we brandstof kunnen besparen. We spreken van 1.000 liter diesel per vrachtwagen op een jaar tijd. Dat komt overeen met een besparing van 5 ton CO₂ per installatie."

De test loopt nog tot september.  "We testen dit uit over een jaar, want nu in de winter schijnt de zon minder", gaat Franssens verder. "Wellicht zien we pas in de lente de eerste resultaten. We willen in eerste instantie nagaan of de techniek werkt en ook of het rendabel is om er meer vrachtwagens mee uit te rusten. "

Meest gelezen