2021 Getty Images

Angela Merkel "triest en boos" door de situatie, ook rest van de wereld reageert met afschuw op geweld in Capitool

Nu de rust is weergekeerd in het Capitool in Washington D.C. in de Verenigde Staten, hebben verschillende wereldleiders gereageerd op het gebeuren. Demonstranten drongen afgelopen nacht met geweld het Capitool binnen en er barstte chaos los. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voormalige presidenten van de VS, zoals Barack Obama en George W. Bush, reageren geschokt. Verkozen president Joe Biden is "beschaamd" dat de Verenigde Staten zo in beeld komen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is naar eigen zeggen "triest en boos" door de situatie. Ze vertelde verslaggevers dat ze het "ten zeerste betreurt dat president Trump zijn nederlaag sinds november, en ook gisteren, niet heeft toegegeven" (dat zei ze voor Trump een ordelijke machtsoverdracht beloofde, red.). Ze sluit af met lof voor het Amerikaanse Congres: "Het is een teken van hoop dat het Congres zijn werk tot in de nacht heeft voortgezet", klinkt het. 

Bekijk hier de reactie van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

En ook onze premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft gereageerd op het geweld in Washington. "Geschokt en vol ongeloof door de gebeurtenissen in het Amerikaanse Capitool, het symbool van de Amerikaanse democratie", klinkt het via Twitter. Maar hij heeft er vertrouwen in "dat de sterke instituties van de Verenigde Staten dit uitdagende moment zullen overwinnen", zo schrijft hij.

Bekijk hier de reactie van premier Alexander De Croo uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Europees president Charles Michel drukte ook zijn ongeloof uit. "Het Amerikaans Congres is een tempel van democratie", tweette hij. "De situatie vanavond in #WashintongDC is choquerend om te zien. We vertrouwen erop dat de VS een vreedzame machtsoverdracht aan @JoeBiden zal garanderen."

Justin Trudeau, de premier van Canada en buurland van de VS, reageert ongerust. "De Canadezen zijn diep verontrust en bedroefd door de aanval op de democratie in de Verenigde Staten, onze bondgenoot en buur", zegt hij op Twitter. "Geweld zal er nooit in slagen om het wil van het volk aan de kant te schuiven. De democratie in de VS moet worden gehandhaafd - en dat zal ook gebeuren."

De Britse premier Boris Johnson heeft het over "schandelijke scènes in het Congres van de Verenigde Staten". Hij benadrukt de voorbeeldfunctie van het land. "De Verenigde Staten staan overal ter wereld voor democratie en het is nu essentieel dat er een vredevolle en ordelijke overdracht van de macht komt."

Toekomstige en voormalige presidenten ontsteld

In de Verenigde Staten zelf heeft de verkozen president Joe Biden gereageerd tijdens een toespraak. "Ik ben beschaamd dat ons land - het lichtend voorbeeld op het vlak van democratie - nu zo in beeld komt", zei hij. Hij veroordeelt de bestorming van het Capitool dan ook met klem.

Ook voormalige presidenten Barack Obama en George W. Bush hebben intussen gereageerd op het geweld. "Laura (zijn echtgenoot, red.) en ik kijken met ongeloof en ontsteltenis naar de chaos die zich ontvouwt op het Capitool", zegt Bush in een statement. "Het is een ziekmakende en hartverscheurende aanblik. Dit is hoe resultaten worden betwist in een bananenrepubliek - niet in onze democratische republiek."

Ook Barack Obama zette een statement op Twitter. "De geschiedenis zal het geweld van vandaag terecht onthouden als een moment van oneer en schaamte voor onze natie, aangezet door een zittende president, die bleef liegen over de uitslagen van een wettige verkiezing. Maar we houden onszelf voor de gek als we dit als een complete verrassing zouden zien." Trump ontkent immers al wekenlang dat hij de verkiezingen verloren heeft.

Enkele uren na de bestorming van het Capitool, werd de zitting om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen hernomen. Vicepresident en voorzitter van de senaat Mike Pence nam daar het woord. "Het was een donkere dag in het Capitool. Jullie hebben niet gewonnen, geweld wint nooit", richtte hij zich tot de betogers. 

Ook de leider van de Republikeinse meerderheid van de senaat Mitch McConnell sprak het congres toe. "De Verenigde Staten zullen niet worden geïntimideerd, we zullen niet toegeven aan wetteloosheid."

Elizabeth Warren, die zelf kandidaat was voor de afgelopen verkiezingen, veroordeelde Trump ook op Twitter. "Enkele senatoren in deze kamer hebben zich kandidaat gesteld voor het presidentschap. Niemand van ons was succesvol. Toen we verloren, gaven we toe. Want zo werkt democratie. We hebben niet gelogen, we hebben geen woedeaanvallen gekregen, we hebben geen gewelddadige menigte aangespoord om het Capitool te bestormen voor een staatsgreep. We accepteerden de wil van het volk."

Vergelijking met Duitse Reichstag

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas lijkt de situatie zelfs te vergelijken met het Duitse verleden. "Vijanden van de democratie zullen zich verheugen over deze onvoorstelbare beelden van #WashingtonDC", klinkt het op Twitter. "Oproerende woorden worden gewelddadige daden - op de trappen van de Reichstag en nu ook in het #Capitool. De minachting voor democratische instellingen is verwoestend."

"Trump en zijn aanhangers moeten eindelijk de beslissing van de Amerikaanse kiezers aanvaarden en de democratie niet langer schaden", voegt hij er nog aan toe.

Ook de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft het geweld in het Capitool veroordeeld. Hij heeft het over "shockerende scènes in Washington D.C.". En roept op dat "de uitslag van deze democratische verkiezing gerespecteerd moet worden."

Meest gelezen