De mond van een van de kanonnen toen dat nog in het water lag.
Video Northseadivers

Kanonnen van Brits oorlogsschip HMS Apollo dat in 1799 strandde uit zee gevist voor Razende Bol bij Texel

Duikers hebben uit de zeebodem voor de kust van het Nederlandse eiland Texel, kanonnen en militaire uitrustingsstukken bovengehaald die toebehoorden aan het Britse oorlogsschip HMS Apollo. Dat schip zonk op 6 januari 1799 nadat het gestrand was op de ondieptes bij het onbewoonde eilandje de Razende Bol.

De HMS Apollo, een fregat met 38 kanonnen, liep vast in de mist bij de achtervolging van een Nederlands schip. Het schip zonk diep weg in de zeebodem, maar door erosie kwam het wrak opnieuw aan de oppervlakte.

Afgelopen zomer liet de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een sonaronderzoek doen. Duikers van de North Sea-Divers uit het Noord-Hollandse Breezand haalden de kanonnen en de uitrustingsstukken boven water. 

In het scheepswrak bevinden zich nog veel andere objecten, zegt de gemeente Texel vandaag, maar menselijke resten zijn er niet gevonden. Dat stemt overeen met verslagen over het schip, die stellen dat 250 bemanningsleden aan boord van een Pruisisch schip terug naar Engeland werden gebracht, terwijl de overige bemanningsleden op eigen kracht met de sloep van de Apollo terugkeerden. 

De HMS Apollo was eigendom van de Royal Navy. Het houten schip maakte deel uit van de vloot die moest voorkomen dat Frankrijk Engeland zou veroveren. Om die reden patrouilleerde de Britse vloot langs de Noordzeekust.

Schepen zoals de Apollo hadden slechte navigatietoestellen aan boord. Daardoor liep het schip in een dichte mist op de zandbanken. De kapitein probeerde het schip nog opnieuw vlot te krijgen door de lading en alle kanonnen overboord te laten gooien, maar dat was tevergeefs. 

De resten van de HMS Apollo blijven eigendom van het Verenigd Koninkrijk. De provincie Noord-Holland heeft om een bruikleen gevraagd, zodat de opgedoken spullen in de zomer tentoongesteld kunnen worden in het Texelse museum Kaap Skil in Oudeschild. Die expositie zal alleen doorgaan als de coronamaatregelen dat tegen die tijd toelaten.

Een video van de North Sea-Divers met beelden van de Apollo uit 2019.

Videospeler inladen...
De Apollo in betere tijden. Op de illustratie staat dat het schip 44 kanonnen had maar dat waren er slechts 38.
Public domain

Meest gelezen