© Diederd Esseldeurs / Het Nieuwshuis

“Verstomd dat mensen dit doen”: kritiek op vitamine-infuus Siska Schoeters, maar wat is het en is het gezond?

Gisteren plaatste Radio 2-presentatrice Siska Schoeters een Instagramverhaal over een vitaminekuur die via een infuus wordt toegediend. De kuur bevat een combinatie van supplementen, waaronder vitamines, mineralen, elektrolyten, antioxidanten en vocht, en wordt rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen. Maar wat doet zo'n kuur nu en is het wel gezond? Er ontstond veel commotie, niet alleen over het medische luik, maar ook over de ethische kant van het verhaal. Influencers moeten zich ervan bewust zijn dat ze een belangrijke verantwoordelijkheid dragen omdat ze veel invloed hebben op hun volgers, zegt onderzoekster Marijke De Veirman. 

“Voor elk oververmoeid moederke of vaderke: het is echt echt iets wat je voelt.” Dat schreef Siska Schoeters gisteren bij een Instagramverhaal met een foto van haarzelf, waar ze aan een infuus ligt. Een vitaminekuur, die ze toegediend kreeg bij CosMedical, een zaak waar je onder meer ook botox kan laten injecteren. 

Volgens de website van de zaak is het “een mix van perfect op elkaar afgestemde, vitamines, anti-oxidanten, mineralen, elektrolyten en vocht die direct in de bloedbaan van het lichaam wordt geïnjecteerd”. 

Lees verder onder de afbeelding:

Eén van de foto's die Siska Schoeters op haar Instagramverhaal plaatste

Het zou de perfecte opkikker zijn, volgens Schoeters: “Ik heb “nogal veel” gewerkt en voelde dat ik wat op mijn tandvlees zat. Die cocktail gaat recht je bloedbaan in en wordt zo dus voor 95 procent opgenomen. Voor de criticasters: het zijn artsen die dat toedienen!” 

In een korte reactie aan VRT NWS zegt Siska Schoeters dat ze zich heel veilig voelde bij de vitaminekuur "en dat het in overleg met twee artsen gebeurde". Ze zegt dat ze "de voordelen van de kuur gemerkt heeft en dat wilde delen met haar volgers".  Schoeters zag er geen probleem in en schrikt een beetje van de commotie.  Ze benadrukt ook dat ze zelf voor het infuus betaald heeft. 

Ook volgens de website van CosMedical halen we niet genoeg vitamines uit onze voeding. En als je opteert voor voedingssupplementen in de vorm van pilletjes, zouden die maar voor 25 procent worden opgenomen door het lichaam. Een pak minder dus dan bij zo’n infuus. Daarbij wordt de behandeling voorafgegaan door een intakegesprek en uitgevoerd door erkende artsen. Geen zorgen dus?

Lees verder onder de afbeelding:

"Gezonde levensstijl is veel interessanter"

Niet volgens Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “Ik sta ervan verstomd dat mensen dit doen. Ik ben al tegen voedingssupplementen op zich, dat is helemaal niet nuttig als je geen tekorten hebt. Maar met een intraveneuze toediening (toediening van medicatie door middel van een injectie in de ader, red.) is de kans op een overdosis nog groter.” 

Volgens Mullie kan je namelijk niet alleen vitaminetekorten hebben, maar kan je ook een overdosis aan vitamines hebben. “Met een teveel aan vitamines vergiftig je je eigen lichaam. Bij wateroplosbare vitamines is dat niet zo’n probleem. Een teveel aan zulke vitamines plas je gewoon uit. Maar vetoplosbare vitamines stapel je op in je lichaam.” 

Een pilletje slikken of een injectie is veel gemakkelijker dan er echt moeite voor doen

Patrick Mullie, VUB

Het is veel interessanter om er een gezonde levensstijl op na te houden, volgens Mullie. “Niet roken, niet te veel alcohol drinken, sporten en de nadruk op een gezonde voeding is veel interessanter.” Daarbij is het volgens hem een excuus om er niet voor te moeten werken. “Een pilletje slikken of een injectie is veel gemakkelijker dan er echt moeite voor doen.” 

"Complementair aan gezonde levensstijl"

Dat een gezonde levensstijl belangrijk is, vindt ook Frederik Braet, de eigenaar van ImpressIV, het bedrijf dat de vitamine-infusen samenstelt. “De infusen zijn complementair aan een gezonde levensstijl”, verduidelijkt Braet. “Het is geen excuus om er een slechte levensstijl op na te houden.”

Het is niet zo dat je op de hoek van de straat kan binnenwandelen om een infuusje te steken. 

Frederik Braet, ImpressIV

Hoe werkt zo’n infuus dan en wat met die negatieve kritiek? “De infusen worden samengesteld op basis van een uitgebreid intakegesprek”, vertelt Braet. “Dat is aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. We gaan na waar de patiënt last van heeft, of de persoon in kwestie ernstige ziektes heeft, enzovoort. Het is niet zo dat je op de hoek van de straat kan binnenwandelen om een infuusje te steken. We gaan daar echt niet licht mee om.” 

Volgens Braet kan je trouwens helemaal geen overdosis krijgen van de infusen van ImpressIV. “In de infusen zitten enkel wateroplosbare vitamines. Het lichaam gebruikt die als ze nodig zijn of scheidt die uit. Iemand die in topconditie is, heeft zo’n infuus dan ook niet nodig, maar het kan ook geen kwaad.”

Lees verder onder de afbeelding:

Eén van de foto's die Siska Schoeters op haar Instagramverhaal plaatste

“De mensen die bij ons komen, zijn vaak heel zwaar gestresseerd, ziek, hebben een jetlag of zijn constant moe. We zetten zo’n infuus niet bij iedereen, maar het kan meestal ook geen kwaad. Anderzijds zijn mensen met het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) ook niet geholpen met één infuus."

Dan toch geen risico's? Of wel?

Zijn er dan andere risico’s aan verbonden? Bijna niet, volgens Braet. “Het enige waar wij uitdrukkelijk voor waarschuwen is om in de weken daarna geen extra supplementen meer te nemen. Zeker bij vitamine B6 is het niet goed om er te veel van te hebben.”

"Influencers hebben belangrijke verantwoordelijkheid"

Volgens Marijke De Veirman moeten influencers zoals bijvoorbeeld Siska Schoeters zich nog meer bewust worden van de grote verantwoordelijkheid die ze dragen wanneer ze iets op hun sociale media plaatsen omdat ze met hun posts veel impact hebben op hun volgers. De Veirman is onderzoeker aan de vakgroep communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Haar doctoraatsthesis had als als titel “The fairytale of social media influencers".

De Veirman spreekt zich niet uit over deze concrete situatie, maar ziet wel een patroon. "Influencers die dichter bij ons staan dan internationale filmsterren geven de indruk dat jij ook kan bereiken wat zij bereiken", legt De Veirman uit in "De wereld vandaag".  "Door producten te promoten laten ze uitschijnen dat iedereen dat kan. En een middel dat ze promoten kan dan gezien worden als middel om hetzelfde te bereiken."

In Vlaanderen zijn er al regels voor influencers voor commerciële samenwerkingen. Ze moeten duidelijk aangeven wanneer een bericht gesponsord is en of ze betaald zijn. Siska Schoeters liet weten dat ze de behandeling zelf betaald heeft. Volgens De Veirman moet er daarnaast ook een gedragscode komen. "Onze minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft ook aangegeven dat hij daar aan wil werken. Influencers mogen gewezen worden op de impact die ze hebben op hun volgers, ook op het vlak van zelfbeeld. Daar kan zeker nog aan gewerkt worden. Maar ze kunnen ook een positieve impact hebben, denk bijvoorbeeld maar aan wat Ketnet-wrapster Gloria Monserez gedaan heeft (zij stak jongeren een hart onder de riem op sociale media door openhartig aan te geven dat zij zich ook wel eens onzeker en alleen voelt tijdens de coronacrisis, red.). "

Meest gelezen