imago images/photothek

Liveblog - Europese Commissie keurt nu ook coronavaccin van Moderna goed, vaccinatiecampagne in Vlaanderen gestart

De Europese Commissie heeft nu ook het coronavaccin van Moderna goedgekeurd. Dat gebeurt enkele uren nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap hiervoor een positief advies heeft gegeven. De coronacijfers in ons land blijven - traag maar gestaag - de goede kant opgaan, terwijl de vaccinatiecampagne in Vlaanderen is gestart. Volg het coronanieuws hier op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Europese Commissie keurt nu ook het coronavaccin van Moderna goed

De Europese Commissie keurt nu ook het coronavaccin van Moderna goed. Dat gebeurt enkele uren nadat het Europees Geneesmiddelenbureau hiervoor een positief advies heeft gegeven. Na het coronavaccin van Pfizer-BioNTech is dit het tweede coronavaccin dat in de Europese Unie is goedgekeurd.

"Europa heeft zich tot nog toe van 2 miljard doses van mogelijke vaccins verzekerd", maakt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zich sterk op Twitter. "Dat is meer dan genoeg om ons allen te beschermen." 

Moderna laat weten dat de eerste leveringen van vaccins aan landen van de Europese Unie volgende week zullen beginnen. Wat de leveringen aan België betreft, zegt het geneesmiddelenagentschap FAGG dat Moderna en de taskforce vaccinatie de details nog moeten uitwerken.

Lees meer in dit artikel:

De coronacijfers blijven voorzichtig dalen

  • Tussen 27 december en 2 januari werden per dag gemiddeld 1.580 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 13 procent minder dan de week ervoor. 

    Van 27 december tot 2 januari zijn ook 15 procent minder testen afgenomen. Daar zitten de vakantie en de feestdagen voor iets tussen. Tussen 27 december en 2 januari werden er dagelijks gemiddeld 25.300 testen afgelegd. Mogelijk is dus een deel van de besmettingen uit die periode (nog) niet gedetecteerd. In totaal raakten al zeker 652.735 mensen besmet in ons land.
  • Van de ziekenhuisopnames zijn er altijd wat recentere cijfers. Van 30 december tot 5 januari werden elke dag gemiddeld 132 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 16 procent minder op weekbasis. 
  • In totaal liggen er nu 2.141 coronapatiënten in onze ziekenhuizen, dat zijn er 86 minder dan gisteren. 430 (dat zijn er 33 minder dan gisteren) onder hen liggen op de afdeling intensieve zorg, en 225 (-10) patiënten liggen aan een beademingstoestel. Gisteren werden 148 nieuwe covidpatiënten opgenomen, 228 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.
  • Het gemiddelde aantal overlijdens blijft fors dalen. In de week van 27 december tot 2 januari overleden elke dag gemiddeld 67 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. In ons land vielen al 19.827 doden te betreuren door COVID-19.
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) klokt af op 7,2. Dat betekent dat ruim 7 op de 100 afgenomen testen positief waren. Dat cijfer blijft al dágen hangen en zakt nog nauwelijks.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Microbioloog Emmanuel André: "We werden gehinderd door de politiek"

Het wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft zeven wetenschappelijke raadgevers uit evenveel verschillende landen gevraagd hoe ze terugkijken op de COVID-19-pandemie. Voor ons land is dat microbioloog Emmanuel André van de KU Leuven, bekend als gewezen Franstalige woordvoerder van het nationaal crisiscentrum. Hij spaart zijn kritiek niet op het Belgische politieke systeem en de politici. 

Lees meer in dit artikel:

"Eerstelijnszones zullen belangrijke rol spelen in de vaccinatiecampagne in Vlaanderen", maar wat zijn dat?

De eerstelijnszones zullen een belangrijke rol spelen bij de brede vaccinatie van de bevolking vanaf maart. Dat hebben ministers Bart Somers (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) vanmiddag in het Vlaams Parlement aangekondigd. "Een eerstelijnszone is een gebied van een of meerdere gemeentes van ongeveer 100.000 inwoners. In de zorgraad zitten vertegenwoordigers van de zorg- en welzijnssector en de lokale besturen. Uit onderzoekt blijkt dat dat de ideale schaal is om zorg en welzijn te organiseren", legt Roel Van Giel uit in "De wereld vandaag".

Lees het volledige artikel hier:

Voor Vlaams Belang is coronabeleid van federale regering fiasco op alle vlakken

Het coronabeleid van de federale regering heeft compleet gefaald. Dat was de teneur van de nieuwjaarstoespraak van Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken. Wegens de coronamaatregelen kon die toespraak niet in een zaal met publiek plaatsvinden, ze werd gestreamd via de sociale-mediakanalen van de partij. De voorzitter van Vlaams Belang koestert “de hoop dat 2021 het jaar van de vrijheid wordt.”

Lees meer in dit artikel:

Lockdownfeestje in Schaarbeekse shisha-bar stilgelegd

De lokale politie van de zone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) heeft gisteravond een lockdownfeestje stilgelegd in een Schaarbeekse shisha-bar. Dat meldt het Brusselse parket. In de bar waren vijf personen aanwezig die geen mondmasker droegen en de sociale afstand niet respecteerden.

Het waren buurtbewoners van het Weldoenersplein in Schaarbeek die dinsdagavond de politie belden omdat ze last hadden van een aanhoudende shisha-geur. Een politiepatrouille stapte daarop de shisha-bar binnen en trof er vijf personen aan die shisha aan het roken waren en drank aan het consumeren waren. Twee van de vijf personen waren de uitbaters van de plek. Bijna niemand droeg een mondmasker en de sociale afstand werd niet gerespecteerd. Alle aanwezigen werden geïdentificeerd en kregen een corona-pv.

De politie nam ook al het shisha-materiaal in beslag. Het ging om 75 kg tabak in potten en in zakjes, 65 waterpijpen en 252 kg aan kolen, alles samen met een waarde van 6.000 euro.

Vlaams minister van Onderwijs Weyts (N-VA): "Als verlenging krokusvakantie nodig is, dan met afstandsonderwijs"

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van een verlenging van de krokusvakantie. Maar als het toch nodig zou blijken omdat de cijfers verslechteren, moet het volgens hem met afstandsonderwijs. Dat zei hij in het Vlaams Parlement na een vraag van Hannelore Goeman (SP.A).

Volgens Goeman beslist de regering best nu al om de vakantie te verlengen. "Het lijkt ons beter om op veilig te spelen en de vakantie sowieso te verlengen", zei ze. "Zodat we, net als bij de herfstvakantie, een virologische break inbouwen. We moeten daar nu al duidelijkheid over verschaffen."

Weyts is daar geen voorstander van. "Steeds meer wordt mijn stelling onderschreven dat scholen niet de motor zijn van het virus", antwoordde hij. "Maar wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid. De Gems (Groep van experts voor de ­management­strategie van ­Covid-19, red.) werkt aan een plan B voor als er een slechte evolutie is."

Enkel en alleen als de curve weer de verkeerde richting uit zou gaan, kan er volgens Weyts worden gepraat over een langere krokusvakantie. "Maar ik zou nooit de vakantie verlengen. Ik zou dan een week week afstandsonderwijs organiseren." Daarmee wil hij vermijden dat er nog meer leerachterstand zou optreden. "Het eerste slachtoffer is altijd de meest kwetsbare leerling", aldus Weyts.

Ook in Franstalig België weinig leerlingen en leerkrachten in quarantaine

Het aantal leerlingen en leraren dat afwezig is op school als gevolg van verplichte quarantaine na een buitenlandse reis lijkt ook in Franstalig België beperkt te blijven. Dat zei minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) in het parlement van de Franse gemeenschap.

Leerlingen en leerkrachten die tijdens de afgelopen kerstvakantie op vakantie zijn geweest in een rode zone, moeten daarna verplicht in quarantaine. De vrees bestond dat heel wat klassen het tweede trimester halfleeg zouden moeten starten, maar dat valt volgens de eerste inschattingen goed mee.

In Vlaanderen lijkt het aantal leerlingen dat in quarantaine zit volgens een eerste steekproef vrij beperkt, en ook in Franstalig België is dat volgens de bevoegde minister het geval. "Wat ik hoor op het terrein is erg positief", zei Caroline Désir woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Franse gemeenschapsparlement. "We krijgen geen signalen dat het aantal leerlingen in quarantaine verhoogd zou zijn."

In totaal keerden tijdens de voorbije kerstvakantie zeker 160.000 Belgen terug uit een rode zone, blijkt uit de telling van de verplichte Passenger Locator Forms. Van de terugkeerders die dat formulier effectief invulden, liet amper 37 procent zich testen, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement. Een PCR-test is nochtans verplicht op dag één en dag zeven na terugkeer.

Onderwijspersoneel heeft kopzorgen, de directies zitten met geldzorgen

Van bij de uitbraak van de coronapandemie, zitten scholen met kopzorgen. Niet alleen over de manier waarop het onderwijs moest gereorganiseerd worden, met de ene keer digitaal afstandsonderwijs en de andere keer regulier onderwijs met veiligheidsmaatregelen. De scholen hebben daardoor ook meer kosten. Bovendien maken heel wat personeelsleden zich zorgen over hun veiligheid.

Lees meer in dit artikel:

Meer dan duizend sterfgevallen op dag tijd in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn op een dag tijd 1.041 nieuwe coronasterfgevallen opgetekend, zo hebben Britse media woensdag op gezag van regeringscijfers gemeld. Het is het hoogste aantal sinds 21 april.

Er zijn ook 62.322 nieuwe besmettingen vastgesteld, volgens Sky News een record. Dinsdag was sprake van 60.916 nieuwe infecties en 830 nieuwe overlijdens. Sinds de start van de pandemie telde het Verenigd Koninkrijk 2.836.801 besmettingen en 77.346 sterfgevallen.

Recordaantal besmettingen in Portugal

Portugal heeft woensdag een recordaanval van ruim 10.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd op tijd van 24 uur. Dat hebben de nationale gezondheidsautoriteiten laten weten. De regering erkende tegelijk dat de ziekenhuizen van het land momenteel "onder grote druk" staan.

Portugal versoepelde de maatregelen tijdens het kerstweekend en ziet zich nu geconfronteerd met een forse toename van het aantal coronagevallen. 

Het ongeveer 10 miljoen inwoners tellende land kondigde woensdag 10.027 nieuwe gevallen op tijd van 24 uur aan. Het gaat om een absoluut record sinds de start van de pandemie. Alles samen vielen in Portugal al bijna 7.400 coronadoden. Het aantal ziekenhuisopnames zit eveneens in de lift en ongeveer 513 patiënten liggen momenteel op de afdeling intensieve zorg.

Eventsector reikt overheid andermaal de hand

In een persbericht roept Event Confederation, dat de krachten van alle Belgische spelers in de live sector bundelt, de overheid woensdag "andermaal" op om hen bij de uitrol van de vaccinaties te betrekken. "Gebruik onze knowhow, de eventsector is het gewoon om ongewone dingen te doen", klinkt het.

De evenementensector is een van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. De meeste werknemers zitten thuis in technische werkloosheid. 

Event Confederation, dat in volle COVID-19-crisis boven de doopvont werd gehouden, roept de overheid dan ook op om hen "actief te betrekken bij het oplossen van dit maatschappelijke probleem". Concreet zou de sector ingezet kunnen worden voor registraties voor een tijdslot voor de vaccinaties en voor het bouwen van veilige omgevingen waar de spuitjes in groten getale gezet kunnen worden.

Professor Ilse Van Diest: "Het lijkt paradoxaal dat mensen die bang zijn voor corona ook bang zijn voor het vaccin"

Niet iedereen staat te springen om ingeënt te worden met het coronavaccin. Een aantal van hen zijn mensen met een naald- of injectiefobie. "De groep van mensen die wantrouwen voelen ten opzichte van het vaccin zelf zal veel groter zijn. Ze zijn bang dat het vaccin niet doeltreffend is of dat er ongewenste neveneffecten zijn", legt professor gezondheidspsychologie Ilse Van Diest uit in "De wereld vandaag".

Volgens Van Diest is duidelijke communicatie bijzonder belangrijk. "De snelheid van de ontwikkeling van het vaccin wekt wantrouwen. De meeste overtuigende studies zijn nog maar recent gecommuniceerd. De mensen onthouden de twijfels die eerder geuit zijn."

"Het lijkt paradoxaal dat mensen die bang zijn voor corona ook bang zijn voor het vaccin. Het zijn vooral bange mensen die zich in het conflict bevinden. Ze zijn bang voor corona, maar ook bang voor de oplossing voor corona."

Het vaccin verplichten is volgens Van Diest geen goed idee. "Ik denk niet dat dat een goed effect zou hebben, omdat heel wat mensen zich al heel erg betutteld voelen door de overheid en de experts. Ik denk niet dat we dat moeten aanwakkeren, want dat kan verzet uitlokken. Wat kan helpen is naar de recente studies verwijzen en de mensen correct informeren."

CHECK: Nee, deze autoriteiten hebben de coronavaccins niet geweigerd

Nu de Europese Commissie ook het coronavaccin van Moderna heeft goedgekeurd, kan de vaccineringsoperatie (wereldwijd) een versnelling hoger schakelen. Toch blijven berichten circuleren alsof bepaalde instanties, landen of autoriteiten coronavaccins zouden afgewezen of geweigerd hebben. Die claims zijn echter gebaseerd op misverstanden.

Lees meer in dit artikel:

Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na uitbraak in Nederlandse school

Na de corona-uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek (in de Nederlandse provincie Zuid-Holland) is al bij zeker 30 mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties "te linken zijn aan de school".

Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus, die volgens de Britse overheid besmettelijker is dan eerdere varianten.

Skateboarden zit in de lift door corona: Oost-Vlaamse gemeenten breiden skatelocaties uit

Er zijn tijdens de coronacrisis meer mensen beginnen te skateboarden en het is drukker op de bestaande skateplekken. Verschillende steden, zoals Gent en Oudenaarde, zoeken daarom noodgedwongen naar uitbreiding. De skatewinkels doen, in volle coronacrisis, intussen gouden zaken en moeten zelfs uitbreiden. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen