Agentschap Wegen en Verkeer en KMI waarschuwen voor gladde wegen

In Vlaanderen is er komende nacht kans op winterse neerslag. Ook liggen de temperaturen van het wegdek bij het vriespunt. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt dan ook voor mogelijke gladheid op de weg. De strooidiensten van het agentschap volgen de toestand op. Intussen blijkt dat de Hoge Venen ook komend weekend gesloten zijn voor toeristen

Het weer voor komende nacht is nog onzeker. Er is kans op smeltende sneeuw of sneeuw. Het strooibeleid van het AWV is om zoveel als mogelijk preventief te strooien, maar bij (winterse) neerslag is dit niet evident aangezien het preventief gestrooide strooizout kan wegspoelen, legt het agentschap uit.

De strooidiensten zullen waar en wanneer nodig uitrijden om preventief te strooien, ook op de fietspaden. In heel Vlaanderen staan 314 strooiwagens klaar om de gewest- en autowegen te behandelen. Deze winter werd volgens het AWV al 4.470 ton zout gestrooid op de wegen.

Weggebruikers die vanavond en vannacht de weg op moeten, worden gevraagd hun snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

Het KMI waarschuwt voor mogelijke ijsplekken komende nacht en morgenochtend in de provincies Luik en Luxemburg. 's Nachts en vooral tegen de ochtend gaat het (licht) sneeuwen. Ook in Vlaams-Brabant, Limburg en elders in Wallonië kan er 's ochtends vroeg tijdelijk sneeuw vallen.

De weerdienst verwacht dat van komende nacht tot morgenavond tot 5 centimeter sneeuw valt in de provincie Luik, tot 3 cm in de provincie Luxemburg en tot 2 cm in de provincie Namen.

Hoge Venen

Ook komend weekend blijven de Hoge Venen overigens verboden voor toeristen. In de kerstvakantie kreeg het natuurgebied te maken met een grote toestroom aan toeristen, wat de gouverneur van de provincie Luik deed beslissen om geen verkeer toe te laten in de streek tijdens het nieuwjaarsweekend. Voor komend weekend hebben de burgemeesters van Malmedy, Jalhay en Waimes nu dezelfde beslissing genomen. Dat bevestigt Michel Parotte, schepen in Jalhay.

"We willen absoluut een massale aanwezigheid van toeristen vermijden", zegt Parotte. "Als we naar de weersvoorspellingen kijken, de voorspelde sneeuwval bijvoorbeeld, dan bestaat de kans dat veel mensen zin zullen hebben om zich naar onze regio te begeven." Voor de buurtbewoners zal er, anders dan het voorbije weekend, een laisser-passer zijn, zodat ze niet verplicht worden grote omwegen te maken.

Meest gelezen