Onderwijspersoneel heeft kopzorgen, de directies zitten met geldzorgen

Van bij de uitbraak van de coronapandemie zitten scholen met kopzorgen. Niet alleen over de manier waarop het onderwijs gereorganiseerd moest worden, met de ene keer digitaal afstandsonderwijs en de andere keer regulier onderwijs met veiligheidsmaatregelen. De scholen hebben daardoor ook meer kosten. Bovendien maken heel wat personeelsleden zich zorgen over hun veiligheid.

Scholen worden door de coronacrisis deze winter op extra kosten gejaagd, en ze hebben daarvoor extra middelen nodig om rond te komen. Yves Vannijlen van de onderwijscentrale binnen de vakbond ACOD geeft een aantal voorbeelden: "Ze moeten ramen en deuren zoveel mogelijk openzetten voor een goede verluchting, maar de verwarming staat ook op. Ze moeten dus aanzienlijk meer stookkosten dragen. Scholen hebben geïnvesteerd in wasstraten waar de leerlingen als ze toekomen hun handen kunnen ontsmetten. Dat zijn investeringen die in de duizenden euro's kunnen lopen. Dus hoop ik dat de minister van Onderwijs daar de nodige extra middelen tegenover zet, want ik hoor nu al van heel wat directies dat het bijkomend budget dat ze kregen, opgebruikt is."

Ongerust over gezondheid

Daarnaast blijkt uit een enquête van de ACOD ook dat heel wat leerkrachten zich ongerust maken over hun veiligheid en gezondheid. Op dit moment zijn in Limburg 66 Limburgse onderwijspersoneelsleden en 226 leerlingen besmet met het coronavirus. ACOD pleit daarom voor het dragen van mondmaskers in het vijfde en het zesde leerjaar. En het busvervoer naar de school moet ook dringend bekeken worden. "We hebben allemaal de beelden gezien van overvolle bussen. Daar moet nog meer gewerkt worden aan gespreide busritten, want de leerlingen komen in de bussen nog te veel onderling in contact," vindt Yves Vannijlen.

Meest gelezen