Archiefbeeld louter ter illustratie.
AFP or licensors

Opnieuw record voor bitcoin, die even meer dan 35.000 dollar waard was: wat is daar aan de hand?

Amper twee dagen geleden leek de recordkoers van de bitcoin als een pudding in elkaar te zakken, nu is de virtuele munt alweer de hoogte in gekatapulteerd. Even was de bitcoin vanochtend ruim 35.000 dollar waard. Wat is daar eigenlijk gaande? En is het iets voor mij? 5 eenvoudige vragen voor u beantwoord.

1. Wat is dat ook alweer, die bitcoin?

De bitcoin is een virtuele munt, een stukje computercode dus waaraan waarde wordt gehecht. Het grote verschil met een traditionele munt, zoals de euro, is dat er geen centrale bank of overheid controle op uitoefent. Er is dus ook geen tussenpersoon, zoals een bank, nodig om bitcoins uit te wisselen.

Het beheer van de bitcoins gebeurt via een vernuftige technologie, "blockchain" genaamd, die alle transacties bijhoudt en moet beveiligen. Er is ook een afgesproken limiet op het aantal bitcoins: in totaal zullen er nooit meer dan 20.999.849,9769 bitcoins zijn.

Wat een bitcoin is? Deze video legt het in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

2. En nu is 1 bitcoin dus rond de 35.000 dollar waard? Was die koers onlangs niet ingezakt?

Klopt, die waarde van vanochtend was - alweer - een record voor die virtuele munt (die overigens maar een van de vele digitale munten is die vandaag bestaan). Het voorbije jaar is de waarde van de bitcoin al verviervoudigd. En de laatste weken is de stijging nog versneld, legt financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck uit in "De inspecteur" op Radio 2.

"Een maand geleden was die nog maar 20.000 dollar waard. Dat tempo is dus waanzinnig. Maar het is een achtbaan, want maandag hebben we ook een flinke daling gezien. Dat hebben we de voorbije jaren wel vaker opgemerkt: soms topkoersen, maar dan ineens nog maar de helft of een vierde van die waarde."

3. Vanwaar die forse stijging?

Veel heeft te maken met speculatie. Zo heerst de hoop dat cryptomunten als bitcoin echt gaan doorbreken bij het grote publiek. Het feit dat de klanten van betalingsdienstverlener PayPal met bitcoins kunnen betalen, voedt die hoop.

Ook bij bankiers en vermogensbeheerders is er een evolutie, ziet Van Droogenbroeck. "Zij zijn daar anders naar gaan kijken. Je merkt toch dat, waar in het begin gezegd werd dat je daar beter afblijft, dat nu als een soort investering bekeken wordt."

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld louter ter illustratie.
Copyright © 2018, Mykhailo Polenok, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Een en ander hangt ook samen met de huidige coronacrisis en de economische steun die nu door overheden en centrale banken op poten wordt gezet. Beleggers zoeken nu koortsachtig naar plekken waar hun geld toch nog iets kan opbrengen.

"Waarom is goud populair wanneer aandelen het moeilijk hebben?", vergelijkt Van Droogenbroeck. "Omdat dat iets is waar je altijd op kunt terugvallen, het is ook schaars. Daarin gelijkt bitcoin in elk geval op goud: het is ook schaars. Het maximum aantal bitcoins kan niet vermeerderen. Dat is het grote verschil met geld in crisistijden: centrale banken drukken maar geld bij, waardoor sommigen vrezen dat dat de waarde van dat geld naar beneden haalt."

4. Betekent dat dat bitcoins een blijver worden, zoals aandelen?

De vergelijking gaat niet helemaal op, vindt Van Droogenbroeck. "Het gemiddelde aandeel fluctueert, gelukkig voor beleggers, niet aan dit tempo. Een aandeel staat voor een bedrijf, waarvan je weet wat het maakt, wat het doet, wat de resultaten zijn."

Bij bitcoin is het voorlopig nog erg zwart of wit, zegt hij. "Bitcoin kan potentieel hebben, maar het kan ook niet. Het is 1 of 0. Nu investeren aan zo'n hoge koers kan ook verkeerd lopen. Als je dat wilt doen, moet je er goed over nadenken. Je kunt niemand verbieden om te gokken, maar dan weet je ook dat het verkeerd kan gaan."

Beluister hier het gesprek met Michaël Van Droogenbroeck in "De inspecteur" op Radio 2:

"Als je dat wilt doen, moet je op zoek naar een platform waar je die bitcoins kunt kopen. Technisch lukt dat wel. Maar nogmaals: ik zou heel erg voorzichtig zijn."

Van Droogenbroeck is niet de enige die tot voorzichtigheid aanmaant. Heel wat andere experten doen dat ook. "Er is geen enkele garantie dat je met een bitcoin iets koopt, dus je weet ook niet wat het nog waard kan zijn", zei financieel econoom Tom Simonts van KBC vorige maand nog.

Doorgaans wordt als stelregel gebruikt: wie bitcoins wil kopen, doet dat best met geld dat hij of zij probleemloos kan missen.

5. Wat zeggen beurswaakhond FSMA en de Nationale Bank over bitcoins?

Die waarschuwen al veel langer dan vandaag voor het gebruik van virtuele munten. "Er zijn geen regels", klinkt het bij FSMA. "Virtuele munten zijn geen wettig betaalmiddel. Niemand is verplicht om een betaling in een virtuele munt te aanvaarden. Virtueel geld geniet geen wettelijke bescherming. De overheid oefent geen controle uit op transacties met virtuele munten."

"De handel in virtuele munten is onderhevig aan sterke wisselkoersschommelingen, wat kan leiden tot zware financiële verliezen. Bezitters van virtuele munten kunnen hun geld kwijtspelen door hacking van handelsplatformen." Samengevat: zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent.

Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen