Protest tegen zandwinning in Kaulille groeit

Het actiecomité Plan PRBeter, dat zich verzet tegen de plannen van de gemeente Bocholt om in Kaulille zand te gaan ontginnen, krijgt nu steun uit de rest van Limburg. Onder meer Greenpeace, Extinction Rebellion en de Grootouders voor het Klimaat voeren online actie tegen de plannen. 

"Het liefst van al zouden we nu een grote protestmars organiseren", zegt Liesbet Croughs van Grootouders voor het Klimaat. "Maar door corona is dat niet mogelijk. We voeren nu online actie via facebook en via onze nieuwsbrieven. Want in deze tijd op zo'n grote schaal bomen kappen vinden we onverantwoord, elke boom telt."  Tot nu toe hebben zo'n 1.000 mensen online een bezwaar ingediend tegen de plannen.

De meeste burgemeesters proberen vrachtverkeer te weren uit de dorpskernen, in Bocholt wil men net het tegenovergestelde doen

Geert Gabriëls, actiecomité Plan PRBeter

De ontginning van het zand zou 30 jaar duren. Geert Gabriëls van het actiecomité Plan PRBeter: "De gemeente Bocholt wil in Kaulille 136 ha bos rooien om zand te ontginnen, voornamelijk op de voormalige PRB-site. Dat zand zal met vrachtwagens afgevoerd worden, dat zal gaan om 200 vrachtwagens per dag in het centrum van Kaulille. We hebben nu al veel vrachtverkeer door de uitbreiding van de brouwerij. De meeste burgemeesters willen net het zwaar verkeer uit hun dorpskernen weren, hier in Bocholt wil men het tegenovergestelde doen."

Volgens de gemeente Bocholt is de zandwinning wél een goede zaak, omdat die geld oplevert en en tegelijkertijd wordt het deel van het terrein dat vervuild is gesaneerd. Het openbaar onderzoek over 'Zandcluster Kaulille' loopt nog tot en met 17 januari. 

Meest gelezen