VOC Brasschaat/Kapellen

Recordjaar voor dierenopvangcentrum Brasschaat/Kapellen: 1000 dieren meer opgevangen

In het opvangcentrum voor wilde dieren VOC Brasschaat/Kapellen hebben ze vorig jaar 1000 dieren meer opgevangen van in 2019: 6690 om precies te zijn. Dat is een record. Er kwamen nooit zoveel egels en meeuwen binnen, maar ook enkele bijzonder dieren. Zo bracht het centrum voor het eerst een jonge boommarter groot. Het record is ook hier te wijten aan corona, volgens het centrum. 

"Door corona hadden mensen plots zeeën van tijd om te gaan wandelen", zegt Marcel Peeters van VOC Brasschaat/Kapellen. "En dan vinden ze in bossen en natuurgebieden automatisch ook meer dieren natuurlijk." Door de coronamaatregelen was het centrum wel gesloten, maar daar was een oplossing voor: "Wij hebben een wachthuisje, waar mensen de dieren kunnen inzetten. Om het kwartier gaat er iemand kijken om gewonde dieren eruit te halen."

Speciale dieren

"In dit rare jaar hebben we ook wat speciale dieren binnengekregen," klinkt het op de Facebookpagina van het VOC. Het gaat om een jonge wespendief, een schaap dat in beslag werd genomen met een scheve poot en nu weer vier rechte poten heeft, een vosje, ontsnapte wallaby's, een recordaantal meeuwen (301) en egels (698), wat te wijten is aan egelbacterie, een ziekte die veel dieren trof. Er werden ook heel wat reptielen in beslag genomen.

Voor het eerst kreeg het centrum ook een neusbeer binnen, die vermoedelijk illegaal gekweekt was. En nog voor het eerst kon het centrum een jonge boommarter grootbrengen. Hij werd samen met 4 steenmarters weer vrijgelaten. Daarnaast was er ook een oehoe die een snavelprothese kreeg en nog aan het revalideren is. 

Meest gelezen