Rijschool Hendriks leidt voortaan zelf instructeurs op

Rijschool Hendriks, gevestigd in Pelt maar met filialen over heel Limburg, organiseert vanaf februari zelf cursussen voor rijinstructeurs. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Nieuw personeel volgt normaal een opleiding van Syntra, en doet een examen bij de Vlaamse overheid, maar via die weg komen er nog maar weinig nieuwe instructeurs binnen. De rijschool zit ook nog steeds met een maandenlange achterstand  door de coronamaatregelen. 

Rijinstructeur is stilaan een knelpuntberoep geworden. Dat merken ze bij de rijschool ook, en daarom lanceren ze volgende maand zelf een opleiding tot rijinstructeur. "We hebben een grote nood aan instructeurs", legt directeur Wim Hendriks uit. "Aan Syntra is dit jaar maar een beperkt aantal mensen begonnen aan een opleiding, en nu zitten we dus met een groot tekort. Door de coronacrisis zijn we in het totaal vier maanden gesloten gebleven, en hebben we nog altijd een achterstand."

Dat tekort aan instructeurs is al jaren voelbaar, maar is sinds de coronacrisis nog groter geworden. "Er gaan elk jaar mensen met pensioen, dus je hebt altijd wel nieuwe mensen nodig. Maar dit jaar zijn er zo weinig nieuwe instructeurs dat we wel een opleiding moesten voorzien. Het beroep is inderdaad niet voor iedereen weggelegd, maar toch is het een zeer aangenaam beroep. Je moet er natuurlijk wel het juiste profiel voor hebben. Een rustig persoon zijn is belangrijk", vertelt Hendriks.

Wegcode, autotechniek en twee examens

Wie toch besluit om voor een opleiding tot rijinstructeur te gaan, moet een hele weg afleggen. "De cursus bestaat uit drie onderdelen", legt de directeur uit. "Cursisten krijgen les over de wegcode, daar gaan ze wetteksten echt in detail ontleden. Dat is dus niet te vergelijken met een theoriecursus voor autobestuurders. De basis van de autotechniek is verplichte leerstof. Na de opleiding gaan de cursisten een mondeling en schriftelijk examen afleggen bij de Vlaamse overheid. Zijn ze daar op geslaagd, dan mogen ze stage lopen bij een instructeur en krijgen ze nog een opleiding methodiek. Tenslotte moeten de cursisten nog een examenles geven, en daarna krijgen ze hun brevet."

Meest gelezen