Simon De Volder

Skateboarden zit in de lift door corona: Oost-Vlaamse gemeenten breiden skatelocaties uit

Er zijn tijdens de coronacrisis meer mensen beginnen te skateboarden en het is drukker op de bestaande skateplekken. Verschillende steden, zoals Gent en Oudenaarde, zoeken daarom noodgedwongen naar uitbreiding. De skatewinkels doen, in volle coronacrisis, intussen gouden zaken en moeten zelfs uitbreiden. 

In Gent zijn er al heel wat hotspots voor skateboarders: de trappen aan het nieuwe gerechtsgebouw, de plateaus op het Woodrow Wilsonplein of de fietsenstallingen onder het Sint-Pietersstation. Anno 2021 lijkt de sport dan ook populairder dan ooit. Het pas geopende skatepark aan de Blaarmeersen, 4.000 vierkante meter groot, trekt zelfs in putje winter zodanig veel volk dat het stadsbestuur onlangs een voltijdse beheerder aanstelde. 

"Piek door corona"

“We zagen het de voorbije jaren al opkomen, maar nu zitten we echt in een piek”, vertelt Mohamed Saouti (34), eigenaar van Curb Skateshop. Zes jaar geleden opende hij zijn eerste winkel in Gent. Na een tweede vestiging in Aalst volgde onlangs ook een derde zaak in Sint-Niklaas. Nota bene midden in de coronacrisis. “Tijdens de maanden dat we konden openen, was onze omzet even goed en soms zelfs beter dan de voorbije jaren." 

Sommige veertigers en vijftigers herontdekken het skateboarden en doen het nu met hun kinderen

Mohamed Saouti, eigenaar skateshop

Saouti denkt dat de stijgende populariteit komt door de coronacrisis. "Heel wat activiteiten en sporten kunnen momenteel niet doorgaan. Veel mensen grijpen daarom naar het skateboard. Daarbovenop zien we ook dat veertigers en vijftigers hun plank vanonder het stof halen om samen met hun kinderen te skaten.”

(lees verder onder de foto)

Ik skate opnieuw door mijn zoontje van 5. Ik was al enkele jaren helemaal gestopt maar heb de smaak nu weer te pakken. 

David Neirings, skater van middelbare leeftijd

David Neirings (48) uit Gent is zo'n skater die de plank van onder het stof heeft gehaald. “Ik dacht dat mijn lijf er genoeg van had, maar als ik aan zo een skatepark kom kan ik gewoon niet stilstaan. Het is opmerkelijk dat er redelijk wat vertrouwde gezichten te zien zijn, mensen  die nu ook vader zijn”, zegt Neirings. "Het is mijn zoontje van 5 die me pusht om te skaten. Hij neemt me op sleeptouw en zorgt dat ik elke week oefen." 

(beluister het hele interview met Neirings hier of lees eronder verder) 

Steden investeren in extra skateplekken

De hype is zo groot dat het op bepaalde bestaande skateplekken te druk is, andere parken zijn dan weer dringend aan vernieuwing toe. Het zijn investeringen die stads- en gemeentebesturen maken omdat ze voelen dat er heel wat mensen de sport beoefenen.  

In Oudenaarde maken ze daarom extra geld vrij. “We hebben gezien dat er heel veel mensen skaten. Dat was voor corona al zo en door corona is dat uiteraard niet verminderd”, zegt schepen van Sport Peter Simoens (Open VLD). “Het huidige multifunctionele terrein verdwijnt, het terrein wordt dubbel zo groot en er komt een grondlaag in beton. “We zullen samenwerken met een lokale vzw die zich bezig houdt met het skategebeuren, maar we vragen ook aan individuele skaters welke toestellen ze in het park willen.”

(lees verder onder de foto van de skateplek in Oudenaarde)

In Gent, waar ook Neirings skate, zijn de bestaande skateplekken echt verzadigd en zoekt de stad naar creatieve oplossingen.  "Concreet zijn er enkele oude sites waar we op korte tot middellange termijn skate-infrastructuur willen plaatsen", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD). "Het gaat dan vooral om tijdelijke invullingen. Verder gaan we ook een beleidsplan uitstippelen dat duidelijk moet maken waar in de stad geskatet kan worden en waar niet. Daarvoor kijken we natuurlijk ook naar wat haalbaar is voor de omwonenden.”  

Olympische sport, ook voor vrouwen

Skaten is al enkele jaren ook bij meisjes en vrouwen fors in opmars. Ook Saouti merkt in zijn winkel meer diversiteit op. “De voorbije jaren was het met pieken en dalen. Skateparken zaten vaak vol met jongens, wat voor de vrouwelijke skaters soms een afschrikwekkend effect had. Nu zien we dat er steeds meer meisjes over de vloer komen in onze winkel. Ze vormen groepjes en trekken er samen op uit om te skaten. Echt fantastisch.” 

De internationale belangstelling voor de sport helpt natuurlijk ook. Zo zal skateboarden op de uitgestelde zomerspelen een officiële discipline zijn. Ook vrouwelijke rolmodellen lokken meer meisjes en vrouwen naar de sport. Evelien Bouilliart (30) uit Aalter is een professionele skateboardster en hoopt andere mensen te overtuigen om het ook te gaan doen. 

(beluister het interview met Bouilliart hieronder) 

kasto80

Meest gelezen