Ben Chung (midden) is een van de gearresteerde oppositieleden.
AFP or licensors

Tientallen oppositiepolitici en -activisten opgepakt in Hongkong: "Oppositie onthoofd"

In Hongkong zijn zeker vijftig oppositiepolitici en -activisten opgepakt omdat ze de omstreden nationale veiligheidswet zouden overtreden hebben. Het gaat om de grootste arrestatiegolf tot nu toe onder de nieuwe wet, die vorig jaar door de communistische partij in Peking werd goedgekeurd. Alle gearresteerde opposanten namen deel aan onofficiële voorverkiezingen in juli vorig jaar. De oppositie beschuldigt Peking ervan het laatste beetje democratie in Hongkong dood te knijpen.

De politie in Hongkong viel onaangekondigd binnen in tientallen woningen van oppositieleden: veel van hen zijn ex-parlementsleden, die eerder al waren opgestapt uit het parlement, uit onvrede met de toenemende greep van het communistische China op de voormalige Britse kolonie.

Een van de oppositieleden, Lam Cheuk Ting, postte op zijn Facebook-pagina een video van zijn arrestatie. Een grote groep agenten staat voor zijn deur en vraagt om te stoppen met filmen:

Alle gearresteerde opposanten hadden deelgenomen aan onofficiële voorverkiezingen in juli vorig jaar - een maand nadat de omstreden veiligheidswet was aangenomen in Peking. Met die voorverkiezingen wilde de oppositie de sterkste kandidaten selecteren voor de echte parlementsverkiezingen. Die hadden in november moeten doorgaan, maar werden uitgesteld - officieel door het coronavirus.

Toen al noemden de Hongkongse autoriteiten de voorverkiezingen "illegaal" en nu worden de deelnemers dus beschuldigd van subversie, rebellie en een poging tot staatsgreep. 

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal" over de arrestaties (lees verder na de beelden):

Videospeler inladen...

Oppositie monddood maken

De arrestatiegolf is ongezien in Hongkong. "Sinds de wet vorig jaar in juni inging, waren er zo'n veertig arrestaties," zegt China-correspondent Leen Vervaeke in De Ochtend op Radio 1.

"Het ging vaak om mensen die bepaalde slogans hadden geroepen tijdens protesten, die konden wijzen op een voorkeur voor een onafhankelijk Hongkong. Maar nu gaat het om oppositieleden, en wordt de pro-democratische oppositie van Hongkong zo goed als onthoofd."

Dit toont de ware bedoeling achter die nationale veiligheidswet: de politieke autonomie van Hongkong tot een einde brengen

China-correspondent Leen Vervaeke

De nationale veiligheidswet moet officieel terrorisme of een afscheiding van Hongkong van China tegenhouden, maar dat nu ook het organiseren van niet-officiële voorverkiezingen beschouwd wordt als een poging tot omverwerping van de staat, is erg controversieel.

"Het toont de ware bedoeling achter die nationale veiligheidswet: iedere tegenstander van Peking monddood maken en de politieke autonomie van Hongkong tot een einde brengen, hoewel die politieke autonomie volgens internationaal verdrag tot minstens 2047 had moeten duren", zegt correspondent Leen Vervaeke.

Meest gelezen