Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

LIVEBLOG - Chaos in Washington: Nationale Garde maakt einde aan bestorming Capitool door Trump-aanhangers

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is het bijzonder onrustig geweest in en rond het Capitool, de zetel van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De zitting van het parlement is onderbroken omdat aanhangers van president Trump het gebouw zijn binnengedrongen. Even voor middernacht Belgische tijd heeft de Nationale Garde de demonstranten ontzet. Lees alle updates in deze liveblog.

Om 7 uur en 8 uur kan je hier LIVE kijken naar een "Extra Journaal". Dit weten we op dit moment:

  • Om 20 uur onze tijd bestormen honderden Trump-aanhangers de barricades rond het Capitool
  • 15 minuten later slagen ze erin om ondanks politiebescherming het Capitool binnen te dringen
  • De zitting van het Amerikaanse Congres, dat er samenkwam om de stemming van het kiescollege in het voordeel van Biden te bekrachtigen, is opgeschort 
  • Trump roept zijn volgers via Twitter op 'vredevol te blijven'
  • Verschillende Congresleden zijn nog aanwezig in het gebouw en tweeten van binnenuit, topfiguren als vicepresident Mike Pence en Huisvoorzitter Nancy Pelosi zijn naar verluidt geëvacueerd.
  • Een persoon is neergeschoten binnen in het Capitool, de omstandigheden zijn nog onduidelijk
  • Er is traangas gebruikt in de Senaatskamer
  • De burgemeester van Washington D.C. heeft een avondklok afgeroepen die vanaf 18 uur plaatselijke tijd zal ingaan (middernacht in België)
  • De chaos in Washington is groot, buiten zijn actievoerders beginnen te bidden
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Bestorming van Capitool is afgelopen, parlementsgebouw is ontruimd door Nationale Garde

Het Capitool, het gebouw waar het Amerikaanse Congres is gehuisvest, is weer veilig. Dat heeft CNN woensdag gemeld. De politie en de Nationale Garde begonnen vervolgens betogers terug te drijven van de westelijke vleugel van het gebouw.

Een kwartier voor het ingaan van de avondklok, middernacht Belgische tijd, waren er nog altijd demonstranten op straat, zo was op televisiebeelden te zien. De gouverneur van Virginia heeft op zijn beurt voor Arlington en Alexandria een avondklok ingesteld, en de noodtoestand in zijn staat uitgeroepen.

Björn Soenens: "Politiek drama dat je niet kunt verzinnen, is zich hier aan het voltrekken"

De Nationale Garde is bij het Capitool aangekomen om de bezetters van het Amerikaanse parlementsgebouw te verdrijven. "De aanhangers van Donald Trump zijn nog altijd niet naar huis gegaan, maar een en ander komt nu in een stroomversnelling. De agenten van de Nationale garde zijn beginnen te chargeren", zegt Björn Soenens in "Het Journaal Extra".

"De harde kern van de demonstranten blijft hier in het Capitool. De avondklok gaat over een half uur in. Dan moeten de mensen uit de straten van Washington verdwenen zijn. Voorlopig is het Congres een belegerde vesting. Dit is historisch ongezien en schandelijk."

Bekijk het gesprek met Björn Soenens uit "Het Journaal Extra" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het hele Capitool in Washington is in lockdown gegaan. De bestorming van het Amerikaanse presidentsgebouw is ongezien. "Dit is een politiek drama dat je niet kunt verzinnen in een politieke thriller zoals “House of cards”. Dat is zich hier aan het voltrekken", stelt Björn Soenens ter plaatse vast.

De afscheidnemende president Donald Trump heeft de demonstranten niet opgeroepen om naar huis te gaan. "Trump zegt dat de demonstranten vriendelijk moeten zijn tegen de politie, maar hij zegt niet dat ze naar huis moeten gaan en ermee stoppen. Hij is de enige die hier een eind aan kan maken", meldt Björn Soenens.

Het Capitool is bestormd door veel mensen. "Het hele Capitool is in lockdown gegaan. De parlementsleden hebben zich moeten verschansen in hun lokalen. Er zijn al demonstranten binnengedrongen. De leden van het Capitool moesten hun gasmaskers gebruiken want er is traangas ingezet", geeft Soenens nog mee.

Bekijk het gesprek met Björn Soenens uit "De afspraak" hier: 

Videospeler inladen...

Trump in videoboodschap: "Verkiezing is gestolen van ons, maar jullie moeten naar huis gaan"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een videoboodschap op Twitter de demonstranten in en rond het Capitool opgeroepen om te stoppen met de actie en naar huis te gaan. Hij begon de korte boodschap dat Joe Biden zijn verkiezingsoverwinning heeft gestolen.

"De verkiezing is gestolen van ons, iedereen weet het, maar jullie moeten nu naar huis gaan. De rust moet terugkomen. We willen niet dat er gewonden vallen", aldus Trump.

Even na publicatie van de video heeft Twitter de boodschap geblokkeerd omdat de video onwaarheden bevat of geweld kan veroorzaken. De tweet kan niet meer gedeeld worden.

"Stemmen van kiesmannen gered uit handen van de meute"

De stemmen van de kiesmannen/vrouwen die vandaag (woensdag) geteld zouden worden in het Capitool, zijn in veiligheid gebracht. Medewerkers hebben ze gered, anders had de "meute ze verbrand", aldus senator Jeff Merkley.

De Democraat uit Oregon twitterde dat de stemmen waren weggehaald uit de Senaatszaal voordat de menigte zich toegang tot de ruimte had verschaft. "Als onze goede medewerkers ze niet bij elkaar hadden gepakt, waren ze verbrand door de meute."

De bedoeling was dat het Amerikaanse parlement de verkiezingswinst van Joe Biden zou bekrachtigen.

Demonstraties bij parlementsgebouwen in andere staten

Bij parlementsgebouwen in meerdere Amerikaanse staten zijn woensdag Trump-aanhangers samengekomen om te demonstreren. Dat doen ze in reactie op de bestorming van het landelijke Capitool in Washington. De Trump-supporters willen voorkomen dat het Congres de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigt.

Volgens nieuwszender CNN zijn er demonstranten bijeen in Salem (Oregon), Atlanta (Georgia), Denver (Colorado), en Topeka (Kansas). Er zouden bij de gebouwen honderden mensen aanwezig zijn. In Atlanta zou het volgens The Washington Post gaan om militieleden. Op de andere plekken zou het protest vreedzaam verlopen.

"Shock en ongeloof" bij premier De Croo, lees hier de internationale reacties op het geweld in het Capitool

Terwijl de situatie in de Washington D.C. in de Verenigde Staten escaleert, reageren wereldleiders op het gebeuren. De Canadese premier Justin Trudeau volgt de situatie "minuut per minuut op". Onze premier Alexander De Croo (Open Vld) spreekt van "shock en ongeloof". Verkozen president Joe Biden is "beschaamd" dat de Verenigde Staten zo in beeld komen.

Lees hier het volledige artikel:

Amerikaanse bedrijven willen dat Trump einde maakt aan "chaos"

Het Amerikaanse bedrijfsleven is niet blij met de onrust in Washington. Een invloedrijke lobbygroep voor bedrijven heeft president Donald Trump en andere politici opgeroepen om actie te ondernemen en een einde te maken aan de bezetting van het Capitool door boze aanhangers van Trump.

"De chaos die zich ontvouwt in de hoofdstad van het land is het resultaat van onwettige pogingen om de legitieme, democratisch tot stand gekomen verkiezingsuitslagen ongedaan te maken. Het land verdient beter", stelt de Business Roundtable in een verklaring.

De lobbygroep is een vereniging voor topbestuurders van belangrijke Amerikaanse bedrijven. Onder anderen Amazon-baas Jeff Bezos en Apple-topman Tim Cook zijn lid van de Business Roundtable.

Democraten willen "haatzaaiende" Republikeinen wegsturen

Democratische congresleden willen Republikeinen die Trump hebben gesteund in zijn claims over verkiezingsfraude wegsturen. Afgevaardigde Ilhan Omar zegt dat ze bezig is om een impeachment op te starten tegen Trump, die nog twee weken president is.

De Democrate Cori Bush, ook lid van het Huis, zegt dat ze een resolutie zal indienen om trouwe aanhangers van Trump weg te kunnen sturen. "Zij hebben hun eed gebroken." Ze heeft op Twitter geen namen van Congresleden genoemd.

"Pijpbom gevonden bij hoofdkwartier Republikeinen in Washington"

Bij het hoofdkantoor van het Republikeins Nationaal Comité (RNC), het partijbestuur van de Grand Old Party, in Washington is woensdag een pijpbom gevonden en onschadelijk gemaakt. Dat melden The New York Times en CNN. Het nabijgelegen hoofdkantoor van het Democratische Nationaal Comité is ontruimd nadat er een verdacht pakketje werd aangetroffen, zeggen ingewijden.

Een explosievenopruimingsdienst heeft het explosief veilig tot ontploffing gebracht, zei een functionaris van de RNC tegen The New York Times. Van het verdachte pakketje dat verderop bij de Democraten werd gevonden, is het nog niet duidelijk wat de inhoud is. Een tweede pijpbom zou volgens CNN onschadelijk zijn gemaakt op het complex van het Capitool.

De hoofdkantoren van beide partijcomités bevinden zich niet ver van het Capitool, dat woensdag bestormd werd door aanhangers van president Donald Trump. De Nationale Garde van Washington, Virginia en Maryland is ingeschakeld vanwege de onrust.

Vrouw in kritieke toestand afgevoerd uit Capitool

De politie van Washington heeft bevestigd dat er een vrouw uit het Capitool is afgevoerd met een schotwonde. Ze zou een kogel in de borst gekregen hebben in het Amerikaanse parlementsgebouw.

Verschillende Amerikaanse media hadden eerder beelden verspreid van een vrouw die zwaargewond afgevoerd is uit het Capitool. De vrouw bloedde hevig.

Meest gelezen