Radio 2

UHasselt begint met examens na een trimester online les: “Uit verveling zit ik vaker boven mijn boeken”

Morgen beginnen aan de UHasselt de examens. De studenten kregen heel het trimester lang hun docenten of medestudenten nauwelijks echt te zien. Alle lessen verliepen online. En ook de mondelinge examens worden online afgelegd. En hoewel het hele onlinegebeuren stilaan ingeburgerd is, vergt het toch wel enige aanpassing. 

“Ik zit nog op schema”, lacht Jelle Degeest, een student mobiliteits­wetenschappen die volop aan het blokken is. “Het went ook wel zo achter je laptop les volgen. Bovendien worden de online lessen elke dag beter. Ze zijn niet meer te vergelijken met de lessen die we in maart kregen. Ik heb ook het geluk dat we met weinig studenten zijn in onze richting. Zo is er voor de les toch nog even tijd om elkaar te vragen hoe het ermee gaat. In een grote groep gaat dat natuurlijk niet.”

Maar het gebrek aan contact blijft moeilijk. Als je op de faculteit les volgt, kan je nog snel een roddel vertellen aan mekaar of ga je ’s middags samen wat eten. Dat valt weg. "Ik denk dat heel veel studenten zich engageren om online zo goed mogelijk in contact te blijven, maar 't is natuurlijk niet hetzelfde." 

Discipline

Thuis of op je kot online les volgen en studeren vergt uiteraard ook heel wat discipline. "Ik vrees dat ik wat dat betreft niet het beste voorbeeld ben", gniffelt Jelle. "Het vergt meer planning om tijdig achter je computer te gaan zitten en zorgen dat je bureau in orde is, maar 't komt wel goed. Nu is 't zelfs een voordeel dat er niets anders te doen is, dan ga je bijna uit verveling boven de boeken zitten."

Goede examenresultaten

Dat laatste denken ze ook bij de universiteit. Mogelijk is dat één van de verklaringen voor de goede resultaten van de eerste examens dit academiejaar. Dat was in november, toen vlak voordien overgeschakeld moest worden op online examens.  Professor Veerle Somers, verantwoordelijke van de opleiding biomedische wetenschappen: "De resultaten waren vergelijkbaar met de vorige jaren, sommige waren zelfs wat beter. Maar ook als proffen missen wij de gewone lessen en de interactie met de studenten. Anderzijds merk je sinds het begin van het academiejaar een evolutie, bij de studenten maar ook bij de proffen, want wij waren ook niet opgeleid om zo les te geven. Maar we zien het allemaal goed evolueren."

Meest gelezen