Uitbaatster van boetiek doet niet meer mee aan koopjes en schenkt overschotten aan armoede-organisaties

Stien Feyen van Boetiek Stien in Turnhout heeft besloten om niet meer mee te doen aan koopjesperiodes. Alles wat ze niet verkocht krijgt, schenkt ze aan armoede-organisaties. "We zaten al langer met dat idee in ons hoofd, want het wringt om van de ene actie in de andere over te gaan", zegt ze op Radio 2 Antwerpen.

Deze week zijn de winterkoopjes begonnen in de winkels. Maar niet zo in Boetiek Stien in Turnhout. "Voortdurend kortingen geven, altijd om ter laagste prijzen, dat voelde niet meer juist voor ons", legt Stien Feyen uit. "We wilden er iets positief van maken. Als mensen bij ons geen solden meer kunnen kopen, kunnen wij onze overschot schenken aan mensen die het wel nodig hebben."

We maken liever mensen blij die niets nieuws kunnen kopen, dan dat we mensen die het niet echt nodig hebben een beetje blij maken.

Stien Feyen, winkelier

Maar veel klanten kijken natuurlijk wel uit naar kortingen. "Ja, dat begrijpen wij heel goed, want het zit er helemaal ingebakken. Maar voor handelaars ligt dat wel anders. De marges dalen en wij moeten proberen op te boksen tegen grote ketens. Als we iets aan -70 procent moeten verkopen, dan betalen we er zelf voor bij. We willen dus liever mensen blij maken, die niets nieuws kunnen kopen, dan dat we mensen die het niet echt nodig hebben,  een beetje blij maken."

Het zijn trouwens de klanten die organisaties kunnen voorstellen om de resterende kleren aan te schenken. "We doen elke keer een oproep en we hebben al heel veel reacties gekregen. We zouden het zelf wel kunnen uitzoeken, maar we vinden het wel fijn dat dat van onze klanten komt. Er is nu al een hele lijst en we gaan die organisaties ook één voor één contacteren van zodra we weer overschot hebben."

Meest gelezen