Vaccinatie in Vlaamse woonzorgcentra komt nu echt op gang, tegen eind deze week 6.610 bewoners gevaccineerd

Na de eerst symbolische prikken vorige week, schiet de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus vandaag echt op gang in Vlaanderen. Er wordt vandaag gevaccineerd in de woonzorgcentra Veilige Have in Aalter, Sint-Jozef in Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Kortenberg en De Zonnewende in Meulebeke. Tegen zondag zullen de bewoners van 42 Vlaamse woonzorgcentra ingeënt zijn. Het gaat om 6.610 mensen. 

In Meulebeke zijn ze er alvast klaar voor. "De vaccins zijn gisteren rond de middag toegekomen", zegt Mieke Van Acker, directrice van De Zonnewende. Daar verblijven 155 bewoners. "Om 10 uur starten we met de eerste vaccinatie en tegen de middag hopen we klaar te zijn."

Zowel de bewoners als het personeel zijn erg enthousiast. "Bijna iedereen wil zich laten vaccineren. Het is een grote opluchting voor onze medewerkers. Het is een positieve ondersteuning die perspectief geeft om weer op een ontspannen manier te kunnen werken."

We hebben heel wat menselijk leed gezien, zeker ook bij de familie. Het is een moeilijke tijd geweest

Kris Vermael, directeur woonzorgcentrum Sint-Jozef in Kortrijk

Sint-Jozef in Kortrijk werd zwaar getroffen in de eerste golf van coronabesmettingen. Het vaccin is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. "We hebben heel wat menselijk leed gezien, zeker ook bij de familie. Het is een moeilijke tijd geweest", zegt directeur Kris Vermael. Ook hier zijn de meest bewoners en personeel vragende partij om gevaccineerd te worden. 

Klik hier voor een overzicht van de woonzorgcentra die deze week aan de beurt komen. 

Jasper Jacobs/Belga

300.000 doses beschikbaar

Voorlopig wordt in ons land enkel het vaccin van Pfizer/BioNtech toegediend. Daarvan zijn twee dosissen nodig met drie weken tussen. Voor januari beschikt ons land over ruim 300.000 doses. Daarmee kunnen ruim 150.000 personen gevaccineerd worden. 

De bewoners van de woonzorgcentra worden nu prioritair gevaccineerd, maar tegen eind januari zouden ook alle personeelsleden in de woonzorgcentra die dat willen een eerste prik moeten hebben gekregen. Vaccinproducent Pfizer heeft verzekerd dat alle beloofde vaccins de komende weken inderdaad kunnen worden geleverd. Dat betekent dat er nu geen vaccins aan de kant moeten worden gehouden, om er zeker van te zijn dat iedereen die al ingeënt is, een tweede dosis kan krijgen. 

"Vandaag hebben we de vaccins ontvangen voor de bewoners, dus we gaan uiteraard starten met de bewoners", zegt Vermael. "Komen volgende week de vaccins al toe voor het personeel of in de andere woonzorgcentra voor bewoners en personeel, dan nemen wij dat er graag bij."

Wallonië en Brussel sneller?

In Wallonië en Brussel wordt al sinds gisteren opnieuw gevaccineerd. Daar liggen de aantallen ook hoger. In Wallonnië zullen deze week al 11.500 mensen ingeënt worden en in Brussel zeker 4.000. 

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie zegt dat het een bewuste keuze was om onmiddellijk volle kracht vooruit te gaan, terwijl Vlaanderen iets voorzichtiger gestart is. In Vlaanderen zal het tempo week na week opgedreven worden.

"Wallonië gaat nu iets sneller, maar tegen eind januari zullen in alle regio's in ons land personeel en bewoners in woonzorgcentra gevaccineerd zijn", zei minister van Welzijn Wouter Beke gisteren in "Het journaal". 

Beluister hier het volledige interview met Inge Neven in "De ochtend" op Radio 1 over de vaccinatiestrategie in Brussel (lees verder onder de audio):

Meer en ook nog andere vaccins op komst

"Het blijft heel sterk dat een jaar na de allereerste gevallen in China nu werkzame en veilige vaccins op grote schaal kunnen worden toegediend", zegt VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters. "Het is ook geen toeval dat de woonzorgcentra eerst aan bod komen. Van de bijna 20.000 mensen die stierven aan de gevolgen van COVID, woonden er 10.000 in woonzorgcentra. Zij zijn de meest kwetsbare mensen die het ergst onder de ziekte te lijden hebben."

VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters legt uit welke vaccins ontwikkeld worden en hoe ze werken: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Van de bijna 20.000 mensen die stierven aan de gevolgen van COVID, woonden er 10.000 in woonzorgcentra. 

Wetenschapsjournalist Koen Wauters

België heeft ook nog ingetekend op de vaccins van AstraZeneca-Oxford, Johnson&Johnson, CureVac en Moderna. Die vaccins moeten wel nog goedgekeurd worden door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Wellicht zal het vaccin van Moderna deze week nog worden goedgekeurd, maar het is nog onduidelijk wanneer we dan een eerste levering zullen mogen verwachten en hoeveel vaccins dat zullen zijn. 

Als je gevaccineerd bent, zul je minder snel ziek worden, maar het is niet zeker of je ook minder besmettelijk bent. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder mensen er met COVID zullen worden opgenomen in het ziekenhuis en hoe minder er aan de ziekte zullen sterven. Als die cijfers dalen, kunnen er versoepelingen komen van de coronamaatregelen. 

Meest gelezen