google streetview

Vergunning aangevraagd voor gas- en stoomcentrale op industrieterrein van Rotem

Dils Energie heeft onlangs een omgevingsvergunning aangevraagd om een stoom- en gascentrale te bouwen op het industrieterrein van Rotem, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. De plannen voor deze centrale zijn al enkele jaren oud, maar worden nu dus concreet. 

Het Zwitserse Advanced Power nam in 2011 dit Dils Energie-project over van het Franse energiebedrijf EDF.  In 2014 kreeg het project een milieuvergunning en enkele weken geleden is ook een omgevingsvergunning aangevraagd. Op 18 januari geeft het bedrijf online meer uitleg over het project. 

Stroom voor 1 miljoen mensen

De aardgascentrale is gepland op het industrieterrein van Rotem, langs de Zuid-Willemsvaart, en zou volgens het bedrijf voldoende stroom leveren voor een miljoen mensen. De bouw zou ongeveer drie jaar duren. Eens klaar zouden in de centrale 50 mensen aan de slag kunnen. Omdat ook de huidige regering voor een kernuitstap tegen 2025 gaat, zullen er alternatieve energievoorzieningen nodig zijn. Dit zou daar één van kunnen zijn. 

Tot 26 januari kan iedereen die opmerkingen heeft over het project daarmee terecht bij het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem. De voorzitter van CD&V Dilsen-Stokkem, Jackie Janssen, is alvast met een onlinepetitie gestart. Hij vindt onder meer dat de centrale te weinig jobs oplevert en pleit voor duurzamere energieoplossingen. 

 

Meest gelezen