Voor Vlaams Belang is coronabeleid van federale regering fiasco op alle vlakken

Het coronabeleid van de federale regering heeft compleet gefaald. Dat was de teneur van de nieuwjaarstoespraak van Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken. Wegens de coronamaatregelen kon die toespraak niet in een zaal met publiek plaatsvinden, ze werd gestreamd via de sociale-mediakanalen van de partij. De voorzitter van Vlaams Belang koestert “de hoop dat 2021 het jaar van de vrijheid wordt.”

Ook voor Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken was het voorbije jaar 2020 “een jaar om snel te vergeten”. Dat had niet alleen met corona te maken, maar ook met “strandterreur aan onze Vlaamse kust en iedere dag die Marc Van Ranst op de TV.” Al heeft dat laatste toch ook weer met corona te maken.

Van Grieken ziet wel “enkele politieke lichtpuntjes”, maar die hebben met de eigen partij te maken: “We stonden met minstens 15.000 mensen op de Heizelvlakte tijdens onze protestrit tegen deze regering. Meer dan 50.000 mensen registreerden zich als Vlaams Belangkiezer (…). En we zijn in alle peilingen met voorsprong de grootste partij van het land.”

Maar daarna ging het toch weer over corona, met “een dikke merci” voor het personeel in de ziekenhuizen en de woonzorgcentra, “en voor zij die voor onze veiligheid instaan: brandweer, ambulanciers, politiemensen.” Corona toonde volgens Van Grieken ook dat “bepaalde maatregelenplots wel kunnen, zoals “onze grenzen controleren om transmigratie en economische immigratie te stoppen.”

Bekijk hier het interview met Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het talmen van Vandenbroucke kost mensenlevens

Voor de manier waarop de federale regering de coronacrisis heeft aangepakt, had Van Grieken geen goed woord over: België heeft het hoogste aantal coronadoden per aantal inwoners en is de slechtste als het gaat over vaccinatiesnelheid. Of iets plastischer uitgedrukt: “Het talmen van (minister van Volksgezondheid, red) Vandenbroucke kost mensenlevens.”

De Vlaams Belangvoorzitter koestert de hoop dat 2021 “het jaar van de vrijheid” wordt, “de vrijheid om opnieuw te kunnen ondernemen. (…) de vrijheid om opnieuw met vrienden op café of restaurant gaan en onze geliefden te kunnen vastpakken, zonder dat je je schuldig moet voelen.”

Maar de vrijheid gaat verder dan corona, het is ook de “de vrijheid om opnieuw onze tradities zoals kerst en sinterklaas (mét zwarte pieten) te kunnen beleven, zonder dat je beschuldigd wordt van racisme.” En er is de wens “dat Vlaanderen eindelijk de vrijheid grijpt die het verdient.”

Meest gelezen