AFP or licensors

WHO is "erg teleurgesteld" omdat experten nog altijd niet de oorsprong van het coronavirus in China mogen onderzoeken

Topman Tedros Ghebreyesus van de Wereldgezondheids­organisatie (WHO) heeft zijn ongenoegen geuit omdat een onderzoeksteam met internationale experten op het laatste moment toch nog niet naar China mag reizen. Dat team wou, meer dan een jaar na het begin van de epidemie, de oorsprong van het virus in China onderzoeken, maar stuit op administratieve moeilijkheden.

Het gebeurt niet vaak dat de Ethiopische WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus zijn ongenoegen over China laat merken, maar nu is dat toch het geval. Tedros zei dat hij "erg teleurgesteld" is omdat een team van zijn experten vlak voor vertrek nog te horen kreeg dat het vooralsnog China niet binnen mag. 

Deze missie is een prioriteit voor de WHO en het internationale team

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus

Het team van tien internationale experten van de WHO moest in China meer vernemen over hoe het virus ontstaan en verspreid is. Door onduidelijke administratieve moeilijkheden wordt er echter op het laatste ogenblik nog roet in het eten gegooid. Twee experten waren al onderweg. Volgens WHO-toparts Mike Ryan is een van hen teruggestuurd en zit de andere vast in een derde land. 

Het Chinese regime spreekt over "een misverstand" en zegt dat Peking nog altijd wil samenwerken met de WHO. De datum voor vertrek van de WHO-missie en de modaliteiten van het onderzoek worden nog altijd besproken, aldus een woordvoerder van de Chinese regering. 

Een jaar later...

De wellicht tijdelijke kink in de WHO-kabel zal het imago van China inzake het coronavirus geen deugd doen. Los van de huidige problemen, is het al vreemd dat de WHO-experten meer dan een jaar na het uitbreken van de epidemie in de Chinese stad Wuhan nog altijd geen toegang hebben.

Dat is niet zo uitzonderlijk: China gebruikt zijn invloed in internationale instellingen zoals de WHO en houdt niet van pottenkijkers, zeker niet in dergelijke gevoelige materies. De WHO heeft zich overigens meestal erg voorzichtig opgesteld tegenover Peking om de toegang tot het land niet in het gedrang te laten brengen.

Toch zullen de huidige problemen en de geheimdoenerij de twijfels over de officiële versie van China over het uitbreken van virus enkel versterken, of die nu terecht zijn of niet. Officieel is het virus eind 2019 opgemerkt op een markt in de stad Wuhan, maar niet iedereen gelooft die versie. Onder meer VS-president Donald Trump, maar ook veel anderen, denken dat China de waarheid verdoezelt. Dat er in Wuhan ook een groot virologisch instituut is, heeft vermoedens aangezwengeld dat het virus via medewerkers van daaruit ontsnapt zou zijn, al zijn daar geen bewijzen van. 

Meest gelezen