AFP or licensors

WikiLeaks-oprichter Julian Assange komt niet vrij op borgtocht en blijft in Britse cel opgesloten

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, komt niet voorwaardelijk vrij en blijft opgesloten in de cel in Groot-Brittannië. Dat heeft een Britse rechtbank beslist. Het gevaar dat Assange zou vluchten, is volgens de rechter te groot. 

De rechtbank in Westminster besliste om Assange niet voorwaardelijk vrij te laten. De aanklager toonde aan dat de 49-jarige oprichter van WikiLeaks over "de middelen" beschikt om te vluchten en wees met name op het aanbod van politiek asiel dat Assange gisteren van Mexico kreeg.

De advocaten van Assange hadden gevraagd om de Australische oprichter van WikiLeaks voorwaardelijk vrij te laten, nadat een rechter in Londen afgelopen maandag had beslist dat Assange niet uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. De rechter acht het risico te groot dat hij zelfmoord pleegt bij uitlevering.

Assange wordt er in de VS van beschuldigd de publicatie van geheime informatie mogelijk te hebben gemaakt. Er zou hem een celstraf van 175 jaar boven het hoofd hangen.  

De VS wil in hoger beroep gaan om Assange alsnog uitgeleverd te krijgen en wil absoluut niet dat hij voorwaardelijk vrijkomt. Ook zij waarschuwen dat hij zou kunnen vluchten.

De Britse rechtbank wil dat Assange in afwachting van dat hoger beroep in de cel blijft, in de streng beveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen.

Intussen heeft de Australische premier, Scott Morrison, laten weten dat Assange mag terugkeren naar Australië als zijn proces in het Verenigd Koninkrijk is afgelopen. 

7 jaar in ambassade Ecuador

In 2012 was Assange voorwaardelijk vrij en toen is de man naar de  Ecuadoraanse ambassade in Londen gevlucht. Destijds vroeg Zweden om de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter wegens een verkrachtingszaak. Het land heeft de aanklacht in 2017 laten vallen. Vorig jaar trok Ecuador dat asielrecht in en werd Assange opnieuw opgepakt door de Britse politie. 

(Lees verder onder de foto)

Julian Assange, archieffoto
AFP or licensors

470.000 geheime documenten vrijgegeven

Assange kwam in 2010 in het vizier van de Amerikaanse overheid, nadat hij geheime Amerikaanse documenten had vrijgegeven, onder meer over de oorlog in Afghanistan en Irak. Het zou om 470.000 documenten gaan. Zo werd onder meer een video gelekt met de naam "Collatoral murder", waarin te zien is dat een Amerikaanse gevechtshelikopter in 2007 in Irak 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van het Britse persbureau Reuters om het leven bracht.

Later werden via WikiLeaks ook nog eens 250.000 diplomatieke berichten op straat gegooid. Volgens het Amerikaanse gerecht heeft Assange op die manier Chelsea Manning, die voor het leger werkte, de mogelijkheid geboden geheime informatie publiek te maken.

Vreugde bij de aanhangers van Assange aan de Britse rechtbank toen werd beslist dat hij niet uitgeleverd werd aan de VS.
AFP or licensors

Meest gelezen