Dreigt onbestuurbaarheid in Machelen nu er nog altijd geen burgemeester is? 

In Machelen lijkt de politieke impasse compleet. Binnen de partij van huidig waarnemend burgemeester Marc Grootjans (CD&V) is er verdeeldheid over wie de burgemeesterssjerp mag dragen. De discussie kost de partij nu al een schepenzetel en dreigt zelfs uit de draaien op onbestuurbaarheid.

Alles begon midden december, toen er bij CD&V Machelen onenigheid ontstond over de nieuwe burgemeester van de gemeente in 2021. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd afgesproken dat Marc Grootjans twee jaar lang de burgemeesterssjerp mocht dragen. Daarna was het de beurt aan partijgenote Karina Rombauts. Maar net voor die wissel lieten een aantal partijgenoten weten geen vertrouwen te hebben in Rombauts, wat binnen de partij leidde tot twee kampen. Rombauts besliste uiteindelijk geen burgemeester te worden, nadat bekend was geraakt dat haar man opnieuw zwaar ziek was. 

Handtekeningen

De weg naar een volledige ambtstermijn van zes jaar als burgemeester van Machelen lag voor Marc Grootjans dus open. Maar dat was buiten enkele partijgenoten gerekend. Grootjans kreeg namelijk niet voldoende handtekeningen van zijn eigen fractieleden bij elkaar voor de voordrachtsakte als burgemeester. Binnen CD&V heeft hij maar vier van de zeven handtekeningen op zak, en komt dus in totaal maar aan 12 van de 25 handtekeningen binnen de gemeenteraad. Dat is geen meerderheid en dus onvoldoende om aangesteld te worden als burgemeester. 

Grootjans heeft mij te veel gekwetst, hij wou koste wat kost burgemeester blijven, ik kon hem mijn handtekening niet geven

Karina Rombauts, CD&V Machelen

Bij de ontbrekende handtekeningen van zijn eigen partij is die van Karina Rombauts. Volgens Rombauts is er te veel gebeurd, waardoor ze Grootjans niet meer kan steunen. "Hij heeft mij te zeer gekwetst. Grootjans wilde koste wat het kost burgemeester blijven en de ziekte van mijn man kwam hem goed uit om mij aan de kant te schuiven. Hij dreigde er vlak voor mijn eedaflegging nog mee om samen met twee andere leden als onafhankelijke te gaan zetelen.” Grootjans ontkent dat en zegt dat hij niet liever zou willen dan dat Rombauts burgemeester wordt.

Impasse

Hoe dan ook is het onduidelijk hoe het nu verder moet in Machelen. Er is nog altijd geen burgemeester en door de verdeeldheid binnen CD&V is de partij nu ook nog een schepen kwijt: Veysel Top, die in het kamp van Rombauts zit en haar moest opvolgen, kreeg eveneens onvoldoende stemmen om het schepenambt op te nemen. CD&V-voorzitter van Machelen, Arnaud Croes, is stilaan de wanhoop nabij. “Ik vraag mij ook wel een beetje af wat we hier allemaal van moeten denken”, zegt hij in een eerste reactie. “Dit roept uiteraard heel wat vragen op. Hoe het nu verder moet en hoe we een meerderheid kunnen blijven behouden zodat niet alles als een kaartenhuisje in mekaar valt bijvoorbeeld. Daar zal wel wat werk aan zijn de komende dagen. De brokken lijmen of met een deel verder en met een ander deel niet... Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

De partij onderzoekt of Rombauts alsnog de eed zou kunnen afleggen, maar daar wil Rombauts zelf niet op reageren. “Dat is alleszins geen beweegreden geweest. Ik kon het gewoon niet over mijn hart krijgen om voor zo iemand te tekenen”, zegt ze nog. Intussen hebben de overblijvende schepenen van Machelen de bevoegdheden van het voormalige schepenambt van Rombauts herverdeeld.

Meest gelezen