Radio 2

Minder volk voor Gentse musea in coronajaar, maar Van Eyck-expo's beperken verlies   

De meeste Gentse musea hebben in 2020 gemiddeld 60 procent minder bezoekers ontvangen. De tentoonstellingen van kunstschilder Van Eyck hebben de algemene cijfers wel wat opgekrikt. “Als we die expo’s meerekenen, hebben we in totaal een verlies van ongeveer 35 procent”, klinkt het. 

“In 2020 hebben we 2 lockdowns gehad en in totaal zijn onze musea en historische huizen 3 maanden gesloten geweest”, blikt schepen Sami Souguir (Open VLD) terug op het afgelopen jaar. “Bij de heropening waren er een aantal protocollen van toepassing waardoor de capaciteit in de musea werd beperkt. Er waren ook geen schooluitstappen en groepsbezoeken meer mogelijk. Daardoor hebben we veel minder bezoekers ontvangen.”

Dankzij Jan Van Eyck

De meeste musea in Gent hebben ongeveer 60 procent minder bezoekers ontvangen. “Maar in totaal hebben we vrij goed stand gehouden en zitten we aan 67 procent van het aantal bezoekers van het jaar voordien”, zegt Souguir. “Al moet ik dat aantal wel nuanceren”, waarschuwt hij. “Het zijn vooral de cijfers van de expo’s van Van Eyck die de cijfers serieus hebben opgekrikt.” 

Het jaar 2020 stond Gent volledig in het teken van de Vlaamse meester. De kunstschilder was op allerlei manieren aanwezig in de stad. Er liepen onder meer 2 tentoonstellingen in Gent – in het MSK en in het Design Museum – en daar kwamen veel bezoekers op af. “We merkten bijvoorbeeld dat er veel dagjestoeristen de tentoonstelling “Kleureyk” in het Design Museum gingen bezoeken. Ook het MSK was populair.” De andere Gentse musea raakten maar net aan 40 procent van het aantal bezoekers van de jaren voordien. 

Bij de historische huizen zijn de cijfers nog dramatischer. “We zien een terugval van 73 procent van de bezoekers bij het Belfort en het Gravensteen.” Dat komt omdat zulke gebouwen voornamelijk bezocht worden door toeristen uit het buitenland.

Geen schulden

Ondanks de slechte bezoekerscijfers, hielden de musea wel stand. “Van zodra het kon, bezochten mensen een museum. Maar door de beperkte capaciteit was het onmogelijk om een cijfer te evenaren dat in de lijn ligt van het jaar voordien”, zegt schepen Souguir nog. “Gelukkig kregen we steun van de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft voor het jaar 2020 de inkomsten gecompenseerd die we mislopen zijn. Ze zal hetzelfde doen tijdens de eerste helft van dit jaar, want er zal helaas nog niets veranderen in het voorjaar. De compensatie is mooi meegenomen, want daardoor hebben we nu geen verlies.”

Toekomst

Maar hoe zit het nu met de toekomst? “We zijn sowieso gebonden aan de maatregelen van de federale regering”, zegt Souguir. “We zitten met een beperkte bezoekerscapaciteit voor zolang het nodig is. We schatten dat er tijdens de eerste helft van dit jaar niets zal veranderen. We kijken wel uit naar het volledig uitrollen van de vaccinatiecampagne. We kijken ernaar uit om onze musea weer op een normale manier te laten functioneren.” De Gentse musea zijn in ieder geval klaar om opnieuw veel bezoekers te ontvangen: “We hebben afgelopen jaar het STAM volledig vernieuwd. Dat willen we natuurlijk met zoveel mogelijk mensen delen.”

Meest gelezen