Nicolas Maeterlinck

Blankenberge krijgt voorlopig geen coronavaccins om inwoners zelf in te spuiten

Blankenberge krijgt voorlopig geen coronavaccins om zelf zijn inwoners in te spuiten. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) had bij het Agentschap Zorg en Gezondheid om 20.000 vaccins gevraagd, zodat de meeste Blankenbergenaars ingeënt zouden zijn voor het toeristisch seizoen begint. Maar volgens het Agentschap zijn daar voorlopig onvoldoende vaccins voor.

Omdat er nog niet voldoende coronavaccins zijn, heeft de overheid een prioriteitenlijst opgesteld. "En het is niet de bedoeling om daar voor Blankenberge een uitzondering op te maken", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Elk vaccin dat we geven aan iemand die niet tot een prioriataire groep behoort, kunnen we niet meer geven aan iemand die wel in aanmerking komt, zoals een oudere persoon of iemand die in de zorgsector werkt. Er zijn nu eenmaal te weinig vaccins voor iedereen op dit moment. We moeten dus keuzes maken. Het is de bedoeling om de prioriteitenlijst uit te voeren aan een zo hoog mogelijk tempo."

Economische schade

Burgemeester Daphné Dumery begrijpt dat risicopatiënten en zorgverleners voorrang moeten krijgen. Maar ook haar badstad verdient extra aandacht, zegt ze. “We zijn een toeristische badstad en kunnen het ons economisch niet meer permitteren om opnieuw met aangespannen rem het seizoen te starten. Van zodra het zonnetje schijnt in het voorjaar, neemt ook de drukte in onze stad toe. Ik wil onze inwoners beschermen, maar ook de vele bezoekers en toeristen. We willen zelf ook geen bron zijn waarbij we anderen besmetten."

Blankenberge is van oordeel dat het zelf perfect een eerste vaccinatieronde kan organiseren. "We hebben het voordeel om een ziekenhuis op ons grondgebied te hebben. Als het daar moeilijk te organiseren valt, hebben we ook nog ruime zalen in ons casinogebouw. Verder beschikken we ook over een poule aan eigen personeelsleden die een medische achtergrond hebben en in de zorgsector werken. En er is ook een grote groep thuisverplegers. Door het vaccin lokaal toe te dienen, kunnen we het vaccineren van mensen die minder mobiel zijn zoals mindervaliden en ouderen, ook beter organiseren."

Meest gelezen