Jonas Roosens

Carnavalisten Aalst vrezen voor editie 2022 door trage vaccinatie: "Voorbereidingen lopen in het honderd"

De carnavalisten in Aalst denken dat ook de volgende carnavalseditie, in 2022, in gevaar komt door de coronacrisis. Onder meer door de vaccinaties die langzaam op gang komen, denken ze niet voldoende tijd te hebben om de volgende editie voor te bereiden. “We hopen dat er in de herfst meer mag, maar misschien moeten we nadenken over een alternatieve en kleinere editie.” 

Over ruim een maand zal het hart van elke Aalstenaar toch een beetje bloeden, want dan zou er normaal gezien opnieuw carnaval gevierd worden. Door de coronacrisis is dat natuurlijk uitgesloten en ook de editie van 2022 komt in het gevaar. De strenge coronamaatregelen en de trage vaccinatie sturen de voorbereidingen van het volgende carnavalsseizoen in de war. De koepel van carnavalsverenigingen in Aalst maakt zich zorgen.

Eetfestijnen, quizzen en evenementen om geld in te zamelen kunnen niet. 

Sven De Smet, van koepelorganisatie "Carnavalist tot in de kist"

Samenscholingen zijn op dit moment verboden, en het lijkt er op dat de strenge maatregelen nog een tijdje zullen blijven gelden. “Dat strooit onze voorbereidingen in de war. Normaal beginnen we kort na carnaval al te werken aan de volgende editie. Het gaat dan in de eerste plaats over activiteiten om centen in te zamelen. Het is onzeker dat die zullen kunnen doorgaan. Ook de trage vaccinaties baren zorgen”, zegt Sven De Smet van koepelvereniging “Carnavalist tot in de kist”. 

Kosten lopen door, ook zonder carnaval

De centen zijn nodig om allerlei vaste kosten te blijven betalen. “Heel wat groepen hebben inkomsten nodig om vaste kosten te betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de huur van een hangar of een garage waar ze materiaal bewaren. Ook zonder carnaval moeten die rekeningen betaald worden”, benadrukt De Smet. 

Kort maar krachtig?

De carnavalisten koesteren nog hoop op een stoet volgend jaar, maar beseffen wel dat het misschien anders zal lopen dan ze gewend zijn. “Er is wel wat berusting en we beseffen dat er misschien een alternatieve editie zal moeten komen met, bijvoorbeeld, een kortere stoet of kleinere wagens”, zegt De Smet nog. Hij hoopt dat er na de zomer al meer kan en mag. “Een kortere, maar intense voorbereiding kan veel goed maken.”  

Afhankelijk van regering en stad

De carnavalisten lijken zich stilaan te verzoenen met een sobere editie volgend jaar, maar beseffen dat ze daar zelf weinig invloed op zullen hebben. “We hangen natuurlijk af van wat de regering en de veiligheidsraad van de stad beslist. Dat is ergens wel frustrerend omdat we geen enkele inbreng hebben. Het is wat het is”, besluit De Smet. 

Aalst Carnaval zou normaal gezien op 14, 15 en 16 februari 2021 plaatsvinden, maar is door de coronacrisis geannuleerd. 

kasto80

Meest gelezen