Einde van zeer bewogen dag (en nacht) in VS: Congres wijst Joe Biden officieel aan als winnaar presidentsverkiezingen

Het Amerikaanse Congres heeft de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen bekrachtigd. Hij is nu officieel de volgende president van de Verenigde Staten. De huidige vicepresident Mike Pence heeft dat met een verklaring over de uitslagen van de kiesmannen geformaliseerd in een zitting van beide kamers van het Amerikaanse Congres.

"De stemmen voor de president van de Verenigde Staten zijn als volgt: Joe Biden kreeg 306 stemmen. Donald Trump kreeg 232 stemmen". Met die verklaring in het Amerikaanse Congres bekrachtigde vicepresident Mike Pence de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van 3 november. 

Bekijk hier de verklaring van Mike Pence (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Bezwaren van bondgenoten van de huidige president Donald Trump tegen de uitslagen in sommige staten, werden weggestemd. De vaststelling van de uitslag van de staat Vermont duwde Biden over de kritieke grens van 270 kiesmannen.

Nachtelijke bekrachtiging

De bevestiging van de uitslag van de presidentsverkiezingen is normaal gezien een formaliteit, maar dat was ditmaal wel even anders. 

Nadat de huidige president Donald Trump de afgelopen maanden veel verwarring had gezaaid over de verkiezingsuitslag door te beweren dat er fraude was gepleegd, had hij zijn aanhangers gisteren opgeroepen om te betogen bij het Capitool. 

Dat liep uit de hand: de betogers bestormden het gebouw en de gezamenlijke zitting van de Senaat en het huis van Afgevaardigden werd afgebroken. Nadat alles weer veilig was, werd de zitting voortgezet tot diep in de nacht. Met de bevestiging van de overwinning van Joe Biden -rond 4 uur 's nachts plaatselijke tijd- is een einde gekomen aan een uiterst bewogen dag in Washington.

Trump: "Machtsoverdracht zal ordentelijk verlopen"

Trump heeft nu laten weten dat de machtsoverdracht ordentelijk zal verlopen. "Ik ben het helemaal niet eens met de uitslag van de verkiezing en de feiten geven mij gelijk, toch zal de machtsoverdracht ordelijk verlopen op 20 januari. Ik heb altijd gezegd dat we onze strijd voor legale stemmen niet zouden staken."

De bekrachtiging van Joe Biden als volgende president, betekent volgens Trump "het einde van de beste eerste presidentiële ambstermijn in de geschiedenis". "Maar dit is slechts het begin van onze strijd om Amerika weer groots te maken", besluit Trump.

Omdat Twitter het account van Donald Trump gedurende 12 uur heeft geblokkeerd, werd het statement gedeeld via het account van een woordvoerder van het Witte Huis.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen