Foto: Animal Rights

Dierenrechtenorganisatie vraagt waardig "pensioen" voor proefapen aan de KU Leuven

De Resusapen die aan de KU Leuven gebruikt worden voor dierenproeven moeten na afloop van die proeven een waardig pensioen krijgen. Daarvoor hebben verschillende manifestanten van dierenrechtenorganisatie Animal Rights vandaag actie gevoerd op de Oude Markt in Leuven. 

In de eerste plaats blijft Animal Rights vragen dat de proefdieren worden vrijgelaten. In tweede instantie wil de organisatie dat de dieren na de proeven niet worden afgemaakt, maar dat ze naar een opvangcentrum worden overgebracht. Jen Hochmuth van Animal Rights:  "We vinden dat de KU Leuven haar verantwoordelijkheid niet neemt. Ze zouden eigenlijk zelf geld moeten vrijmaken om hun apen na bewezen dienst met pensioen te kunnen laten gaan.  Net zoals werkgevers ook doen voor hun werknemers.  Dieren kunnen opgevangen worden in dierentuinen of in gespecialiseerde instellingen zoals er in Nederland zijn."

KU Leuven reageert

De KU Leuven bevestigt dat er in het proefdierencentrum van de universiteit plaats is voor 40 apen en dat er gemiddeld tussen de 36 en 40 dieren aanwezig zijn. Om zo weinig mogelijk dieren te moeten inzetten, worden ze gebruikt bij verschillende opeenvolgende experimenten. 

Volgens de universiteit zijn in het verleden al verschillende apen met pensioen gegaan en is daarvoor samengewerkt met diverse instellingen. De universiteit bevestigt dat dat niet met alle dieren gebeurt maar dat geen enkel dier nodeloos wordt gedood. Wel gebeurt het dat dieren bij een laatste experiment worden ingezet waarbij het nodig is om ze te doden om zo de hersenen te kunnen onderzoeken.

Meest gelezen