Fietswinkel haalt bandenautomaat weg na vergissing met belasting

In Halle is commotie over de belasting die de stad wilde heffen op een automaat met fietsbanden. Een fietsenwinkel moest plots 750 euro betalen op die automaat, maar het bleek om een vergissing te gaan. Intussen is de automaat wel weggehaald.

De uitbaters van fietsenwinkel AVA in het centrum van Halle hadden een fietsbandenautomaat geplaatst op de gevel van hun zaak in de Minderbroedersstraat. Plots kregen ze een belasting van de stad Halle in hun brievenbus, ze moesten een taks van 750 euro betalen. Daarop beslisten ze de automaat weg te halen. Nochtans wilden ze gewoon een extra service bieden aan fietsers: “We hebben dit toestel aangekocht om in deze coronatijden de fietser te helpen, niet om winstgevend te zijn, maar ook niet om er jaarlijks nog eens 750 euro belasting op te moeten betalen. Bedankt stad Halle voor de steun aan de lokale handelaar”, aldus uitbaters Cathy en Sebastien.

Vergissing

De uitbaters contacteerden de burgemeester en nu blijkt het om een vergissing te gaan, dat zegt schepen voor Middenstand Johan Servé (S.PA): “Er is inderdaad wat fout gelopen. Ze hebben een aanslagbiljet gekregen voor het hele jaar. We hadden sowieso al beslist dat we een vrijstelling op de belasting zouden geven van maart tot 31 december door corona. Hun automaat staat er ook pas vanaf juni, daar is dus wat fout gelopen. Ze moesten dus niets ontvangen hebben, die fout zal worden rechtgezet.”

Het schepencollege heeft intussen de intentie om de vrijstelling op een aantal belastingen te verlengen zolang corona duurt. Het gaat bijvoorbeeld op terrassenuitbatingen. Ook de belasting op automaten zal herbekeken worden zegt schepen Servé: “We hadden die belasting verhoogd om de wildgroei aan automaten in de stad tegen te gaan, want ze schieten hier als paddenstoelen uit de grond. Maar we zijn tot de conclusie gekomen dat de belasting te hoog is.”

Meest gelezen