Radio 2

Gevaarlijke oprit naar A12 in Meise gaat (voorlopig) dicht

De gemeente Meise wil de oprit naar de A12 aan de Plantentuin voor drie maanden sluiten. Het proefproject moet uitwijzen of die ook definitief kan verdwijnen. De oprit is vrij kort waardoor auto's veel snelheid moeten halen om de oprit op te geraken. Daarnaast wordt die ook gekruist door een fietspad. Dat zorgde de afgelopen jaren al voor verschillende ongevallen. 

Vorig jaar in november werd een 17-jarige fietser gegrepen door een auto die de oprit opkwam. Omdat die oprit vrij kort is, moeten autobestuurders hun gaspedaal serieus induwen. De jongen was even kritiek, maar is intussen aan de beterhand. Het is meteen ook de redenen om de oprit te sluiten, zegt burgemeester van Meise Gerda Van den Brande (N-VA). 

De gemeente bekijkt nu samen met het Agentschap Wegen en Verkeer wanneer het een proefproject met een sluiting van drie maanden kan starten. “Vorig jaar zijn er verkeerstellingen gebeurd, ook voor corona. Daaruit blijkt dat het mogelijk moet zijn. Het zal sowieso een beetje een aanpassing vragen van de mensen, een soort gewoontetraining. De verkeerslichten in het dorp van Wolvertem aan de oprit van de A12 zullen sowieso wel aangepast worden om de verkeersstromen beter te geleiden', zegt de burgemeester.

Nieuwe oprit

Het proefproject loopt drie maanden. Mocht het geen succes zijn, dan gaat de oprit weer open. Van den Brande: "Als het echt niet lukt, kunnen we nog beslissen om de oprit weer open te stellen. Dan is er nog een andere optie om de fietsweg een beetje te verleggen. Door een kromming te voorzien zouden de automobilisten de fietsers beter zien aankomen. Maar ook dat is niet ideaal omdat we vrezen dat wagens in dat geval onvoldoende snelheid zullen halen om veilig de A12 op te rijden.”

Op termijn zou er sowieso een nieuwe oprit komen, met de aanleg van de sneltram. Maar dat kan nog even duren. “We hebben ook gevraagd om dat proces te versnellen”, aldus nog Van den Brande.

Meest gelezen