Helft van de Limburgse ondernemers verwacht een beter 2021 ondanks veel onzekerheid

Heel wat Limburgse bedrijfsleiders zijn positief gestemd over 2021. Nochtans heeft de Limburgse economie door de coronacrisis zware maanden achter de rug. Na de eerste lockdown kwam er een snel en krachtig herstel in de zomermaanden. Maar de tweede lockdown, die nog altijd bezig is, heeft het verdere herstel doen stilvallen. Dat blijkt uit de Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van werkgeversorganisaties VKW Limburg en UNIZO Limburg.

De POL is gebaseerd op een rondvraag bij de ondernemers naar hun resultaten van het afgelopen kwartaal en hun verwachtingen voor de komende drie maanden. Voor januari stijgt die nauwelijks: van -17,1 naar -16,7. In de vorige twee kwartalen werd telkens een forse stijging genoteerd, na het absolute dieptepunt van -43,1 in april, vlak na de uitbraak van de coronacrisis. 

De Limburgse economie kon zich in het laatste kwartaal van 2020 optrekken aan het feit dat bedrijven meer zijn gaan investeren, en ook de productiesector deed het goed. De handel- en dienstensectoren kenden dan weer een zware terugval. En ook opvallend: de grote bedrijven deden het veel beter dan de kleine.

Bouw doet het goed

Ook in de vooruitzichten voor de komende maanden zijn er grote verschillen. Vooral de bouwsector doet het goed, daar wordt voor het eerst in een jaar een lichte groei verwacht (+1,1). De handelaars geloven niet in een beter eerste kwartaal. Ook de grootste bedrijven denken het weer goed te doen en zij zijn ook de enige die verwachten hun uitvoer naar het buitenland in stand te kunnen houden. Ook niet onbelangrijk is dat veel bedrijven met meer dan 20 werknemers denken dat ze binnenkort meer personeel zullen nodig hebben. Globaal is ook 1 op de 2 Limburgse bedrijven ervan overtuigd dat 2021 beter zal worden dan 2020. 

Meest gelezen