Radio 2

In Amerika bestormen ze het Capitool, in Wezembeek-Oppem verstoorden actievoerders vroeger de gemeenteraad

De beelden van de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers doet denken aan de woelige gemeenteraden in de faciliteitengemeenten rond Brussel. Jaren geleden was het niet zo uitzonderlijk dat actievoerders er de gemeenteraad kwamen verstoren. Een reporter van Radio 2 Vlaams-Brabant sprak daar vanmiddag over met Jan Walraet, die al tientallen jaren gemeenteraadslid is in de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem.

"Die acties", zegt de 73-jarige Walraet, "gebeurden zo'n 15 à 20 jaar geleden. Toen vond de gemeenteraad nog plaats in het oude gemeentehuis dat nu is afgebroken en wordt vervangen door een nieuw gebouw.  Groepen zoals TAK (Taal Aktiekomitee) verstoorden toen de gemeenteraad. Ze namen gewoon plaats in de zaal, want een gemeenteraad is een openbare vergadering. Na een tijd stonden ze op en maakten hun eisen bekend."

Gemoedelijk

Jan Walraet herinnert zich dat de meeste acties niet gewelddadig waren. "Het waren geen agressieve situaties zoals gisteren in Amerika. Het ging er meestal gemoedelijk aan toe. Na een tijdje kenden de politie en de betogers elkaar. De politie vroeg de betogers dan vriendelijk om de zaal te verlaten, wat meestal ook gebeurde. Actievoerders die manu militari door de politie naar buiten werden gesleept, dat is volgens mij nooit gebeurd"

Stommiteiten

Een veelgehoorde slogan in die tijd was: 'faciliteiten, stommiteiten'.  De actievoerders verstoorden de gemeenteraad, maar na een korte onderbreking kon de gemeenteraad meestal zijn activiteiten gewoon voortzetten. Grote protestacties en woelige gemeenteraden vinden, volgens Jan Walraet, nu niet meer plaats. Nu gaat het meestal om heel lokale acties van burgers die een of ander probleem in hun wijk tijdens de gemeenteraad aankaarten. 

Meest gelezen