2011 AP

Indonesië laat Abu Bakar Ba'asyir vervroegd vrij, ideoloog van moslimterreur en de man achter "Bali Bombings"

In Indonesië is de extremistische moslimgeestelijke Abu Bakar Ba'asyir vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. De 82-jarige Ba'asyir zat een straf uit van 15 jaar. Hij wordt beschouwd als de leider van de groep die in 2002 de bloedige bomaanslagen uitvoerde op een discotheek in Kuta op het toeristische eiland Bali. Daarbij zijn 202 mensen vermoord.

Ba'asyir was in 2011 veroordeeld tot 15 jaar opsluiting wegens de organisatie van een opleidingskamp voor moslimterroristen in Indonesië.  

Hij is 82 en heeft een zwakke gezondheid. Wellicht wil de Indonesische president Joko Widodo niet dat Ba'asyir in gevangenschap zou overlijden en zo een martelaar zou worden. Westerse landen, waaronder Australië, zijn daar niet over te spreken.

Ze vrezen dat Ba'asyir -ook als hij oud en overvleugeld is door andere terreurgroepen zoals IS- nog altijd een ideologische onderbouw zou kunnen leveren voor jihadisten in Indonesië en de Filipijnen. 

Daar is inderdaad een sterke terreuraanwezigheid en Ba'asyir was daar in het verleden de spirituele leider van. Ook veel slachtoffers van de aanslagen in Bali hebben kritiek op de vrijlating van de man.

In oktober 2002 ontploften twee zware bommen nabij twee nachtclubs in de bekende badplaats Kuta Beach op het eiland Bali. De gebouwen gingen in vlammen op en 202 mensen werden gedood. Onder hen waren veel Indonesiërs, maar ook buitenlandse toeristen. Het ging om een van de zwaarste aanslagen van Al Qaeda na 9/11 in de VS en nadien zouden nog die in Madrid en Londen volgen. Het toerisme op Bali -bron van inkomsten voor veel mensen- lag jarenlang stil.

Terreurideoloog van Zuidoost-Azië

Abu Bakar Ba'asyir (soms ook Bashir geschreven) komt uit een familie met roots in Jemen en werd in 1938 geboren in het oosten van het Indonesische eiland Java. Hij leidde daar lange tijd een "madrassa" of religieuze school in de buurt van de stad Solo (of Surakarta), een haard van jihadisme in Indonesië. Daar heeft hij zelf ook meer dan een steentje toe bijgedragen.

Ba'asyir was de leider van de radicale moslimgroep Jemaah Islamiah (JI), al ontkende hij dat altijd. Die JI wil de seculiere staten in Indonesië en omliggende landen omverwerpen en vervangen door een grote islamitische staat die heel Zuidoost-Azië zou moeten omvatten.  (Lees verder onder de foto).

De brandende discotheek na de bomaanslag in Kuta Beach op Bali in 2002.
AP2002

De Jemaah Islamiah groeide uit tot de lokale tak van het terreurnetwerk Al Qaeda en Ba'asyir stak zijn bewondering voor Osama bin Laden niet onder stoelen of banken. In 2002 voerden leden van de Jemaah de beruchte zelfmoordaanslag uit op een discotheek in Kuta op het doorgaans hindoeïstische en bij toeristen erg populaire eiland Bali. Daarbij zijn 202 mensen vermoord, onder hen veel buitenlandse toeristen. De daders zijn veroordeeld en geëxecuteerd, maar de betrokkenheid van Ba'asyir werd wegens gebrek aan bewijs afgewezen door de rechters. Wel vloog hij in 2011 de cel in omdat hij een trainingskamp op Sumatra had opgericht. In 2014 riep Ba'asyir vanuit de gevangenis zijn trouw aan IS uit. De Jemaah is intussen wel grotendeels opgerold, maar er zijn tal van andere terreurgroepen actief geworden in Indonesië en de Filipijnen.

Het monument voor de slachtoffers op de plaats van de aanslagen in Bali.

Meest gelezen