Radio 2

Inwoners Abele gaan samenleggen om hun eerste dorpsplein te kunnen aanleggen: "We hebben zo'n ontmoetingsplaats nodig"

De inwoners van het dorp Abele bij Poperinge gaan samenleggen om hun eerste dorpsplein te kunnen aanleggen. Dat moet er komen op een plek waar nu een weide is, vlak achter de kerk. Abele is een klein grensdorp. Een deel ligt in West-Vlaanderen en het andere deel in Frankrijk. 

De Abelenaars dromen al jaren van een dorpsplein. Ze hebben nu eindelijk een locatie gevonden die gebruikt mag worden. Een groep vrijwilligers zal het "droomplein" of "lieu des rêves" zelf aanleggen en vraagt de nodige centen aan de andere dorpsgenoten.

“Onze dorpsstraat ligt pal op de grens tussen Poperinge en Boeschepe. De straat heet Abeleplein, maar ons dorp heeft nooit een echt plein gehad. En daar willen wij nu verandering in brengen", zegt Patrick Samyn. Hij is lid van het bewonersplatform van Abele.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Noodzakelijke ontmoetingsplaats

“De oude Abelenaars aan Franse zijde spreken nog oud Vlaemsch, maar de nieuwkomers niet. Daardoor verloopt het contact soms moeilijk. Op dit "droomplein" zullen Belgen en Fransen elkaar beter leren kennen. We hebben er echt nood aan", zegt Samyn nog.

Crowdfunding

De bewoners willen 5.000 euro inzamelen. "We hopen dat bedrag binnen enkele weken op te halen bij onze 600 Belgische en 100 Franse dorpsgenoten. Als we het bedrag halen, legt het Landschapsfonds Westhoek nog 5.000 euro extra bij. Daarnaast krijgen we een Europees subsidiebedrag van 10.000 euro en 5.000 euro van de Koning Boudewijnstichting. Om nog kans te maken op die Europese subsidie moet de eerste spade tegen eind augustus in de grond", klinkt het vastberaden.

Radio 2

Meest gelezen