Janice Wood, Amerikaanse in Zonhoven, herkent haar eigen land niet meer na bestorming Capitool

De hele wereld keek met ontzetting toe hoe het Capitool bestormd werd gisterenavond. De Amerikaanse Janice Wood woont in Zonhoven maar volgt de politiek in haar moederland nog altijd op de voet. Wat ze zag maakte haar boos en verdrietig.

“Of ik wakker ben gebleven? Jazeker, tot 4 uur ongeveer, toen de senaat opnieuw veilig kon samenkomen en alles veilig was. Toen pas kon ik CNN afzetten en gaan slapen,” vertelt Janice over haar slapeloze nacht. Herkenbaar voor de mensen die de Amerikaanse politiek intensief volgen. Maar dit was voor Amerikanen in ons land wellicht nog een crisis van een heel andere orde, het falen van hun democratie live op televisie en op sociale media. “Ik ben verdrietig en boos. Dit is echt niet hoe ik mijn land ken. Het is verschrikkelijk.”

Labiel

Dat de machtsoverdracht anders zou verlopen dan anders had Janice Wood wel verwacht, maar niet dit. “Niemand wist wat er precies zou gebeuren of wat hij zou doen. Er waren natuurlijk al de belachelijke rechtszaken die Trump heeft proberen aanspannen, maar dat is nog wat anders dan dit. Hij doet ook echt allemaal gekke dingen de laatste weken. Steeds meer mensen in de VS zeggen dat hij gewoon labiel is en niet meer in staat om nog twee weken het land te leiden.” 

“Hoe het nu verder moet? Echt geen idee,” zegt Janice. “Ik mag hopen dat de ordediensten de situatie nu ernstig onder controle houden. Meer dan de vingers kruisen kan ik niet doen. En ik ga nog meer dan anders naar CNN moeten kijken.” 

 

Meest gelezen