AFP or licensors

Joachim woont in Washington: “Donkerste dag in 200 jaar Amerikaanse geschiedenis”

In Washington is de rust teruggekeerd na een woelige dag, dat bevestigt Joachim Vandercasteelen uit Neerlinter die er woont. Aanhangers van Trump bestormden daar het Capitool, volgens de politie zouden daarbij vier mensen om het leven zijn gekomen. “Dit is de donkerste dag in de Amerikaanse geschiedenis”, zegt Joachim. 

Het was een woelige dag in Washington. Fanatieke aanhangers van president Trump stormden het Capitool binnen, het gebouw waar het Amerikaanse Congres is gehuisvest. Daar zou de overwinning van Joe Biden van de presidentsverkiezingen bekrachtigd worden. Meer dan vijftig betogers zijn gearresteerd, en volgens de politie vielen er vier doden in het tumult. De rust is intussen teruggekeerd, zegt Joachim Vandercasteelen: “De stad is aan het bekomen van wat er gebeurd is, want het is toch wel een heel bijzonder dag geweest. Ze spreken hier in Washington van de donkerste dag in de laatste 200 jaar van de Amerikaanse geschiedenis.”

Avondklok

Om de rust te laten terugkeren werd een avondklok ingezet, die heeft zijn effect gehad, zegt Joachim: “De mensen zijn stilaan afgedropen, weg van het Capitool. Er waren wel nog een paar hete opstandjes aan de hotels waar de Trumpaanhangers logeerden, maar de politie heeft daar ingegrepen. Begin van de nacht is de rust dan teruggekeerd en dat was wel nodig.”

Al wekenlang zijn winkels dichtgetimmerd in Washington, voor Joachim was dat aanvankelijk wat overbodig. “We hebben eigenlijk nooit last gehad, we vonden het de laatste tijd allemaal goed meevallen. Het leek ons zelfs voorbaring om zo’n drastische maatregelen te nemen, met al die houten plakkaten en alles dichtgetimmerd. Vandaag zie je dan dat het absoluut nodig was en dat er angst leeft. Het zal afwachten zijn wat er de komende dagen nog gebeurt. Hopelijk vertrekken de Trumpaanhangers snel.”

Ik denk dat de woede bij de Trumpaanhangers zal blijven

Intussen is het Congres weer bijeengekomen om de uitslag van de verkiezingen te bekrachtigen. Volgens Joachim zijn de mensen in de Senaat ook enorm geshockt. “De mensen die de verkiezingen willen tegenwerken en in twijfel trekken, hebben vandaag hun ogen geopend. Die mensen zijn stilaan ook van gedachten aan het veranderen. Politiek kan het misschien het omgekeerde effect hebben.”

Toch zal de woede bij de Trumpaanhangers blijven, denkt Joachim: “Ze geloven ook effectief de onwaarheden die de president vertelt. Ze zijn er echt van overtuigd dat er valsheden in de verkiezingen zijn gebeurd. Ze eisen ook dat de verkiezingen teniet gedaan worden. Die mensen geloven daar heel hard in, en dat is wel heel gevaarlijk. De woede gaat blijven."

Meest gelezen