Liveblog - Experts werken aan "Plan C" om klaar te staan áls coronacijfers drastisch zouden verslechteren

Experts werken aan een "Plan C" om klaar te staan indien de coronacijfers in ons land plots drastisch zouden verslechteren. Meer dan 400 woonzorgcentra in Vlaanderen krijgen volgende week ongeveer 45.000 coronavaccins voor hun bewoners. De coronacijfers blijven licht dalen in ons land. Volg al het coronanieuws hier.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Experten werken aan "Plan C": "Klaarstaan om in te grijpen als Britse variant zich bij ons zou verspreiden"

Het expertencomité Gems, dat de regering adviseert over de aanpak van de coronapandemie, werkt aan een allesomvattend plan om in te grijpen indien de coronacijfers in ons land dramatisch zouden verslechteren.

Op dit ogenblik evolueren alle coronacijfers in ons land nog steeds in de goede richting. Indien de cijfers opnieuw zouden verslechteren, dan leggen de experts "Plan B" op tafel, met een mogelijke verlenging van de krokusvakantie in de vorm van een week afstandsonderwijs.

Maar de experts willen ook voorbereid zijn op een dramatische verslechtering van de coronasituatie. Een "Plan C", waarbij er in de hele maatschappij snel zou kunnen worden ingegrepen om de contacten te beperken en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan.

"Als het gebeurt, moeten we klaarstaan. En dan is het beter dat er een duidelijk rustig afgesproken plan op tafel ligt eerder dan dat er op dat ogenblik paniekvoetbal moet gespeeld worden", verwoordt biostatisticus Geert Molenberghs het.

Als het gebeurt, moeten we klaarstaan met een duidelijk rustig afgesproken plan

De grote lijnen van het plan worden morgen voorgelegd op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. De experts houden namelijk ernstig rekening met de variant van het coronavirus die momenteel het Verenigd Koninkrijk en Ierland treft. Daar heeft de overheid beslist om opnieuw in een strenge lockdown te gaan.

"Op dit ogenblik is er geen enkele aanwijzing dat de Britse variant sterk circuleert in ons land. Maar we zitten ondertussen met meer dan 40 landen in  de wereld waar er circulatie is, dus we mogen zeker niet naïef zijn", klinkt het.

"Wij hopen uit alle macht dat we zo'n scenario kunnen afwenden. Maar als de Britse variant begint aan community transmission, dan moeten we klaarstaan om zo krachtig en zo snel mogelijk in te grijpen om erger te voorkomen", besluit Molenberghs. 

Volgende week krijgen meer dan 400 Vlaamse woonzorgcentra 45.000 vaccins voor hun bewoners

Volgende week zullen meer dan 400 woonzorgcentra in Vlaanderen rond de 45.000 vaccins ontvangen om hun bewoners te vaccineren. In de daaropvolgende weken komen alle woonzorgcentra aan bod om in totaal rond de 85.000 bewoners hun eerste dosissen van het vaccin toe te dienen. Dat meldt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vanaf maandag 18 januari zal, vroeger dan eerst gepland, het personeel van de woonzorgcentra zo veel mogelijk de eerste dosis toegediend krijgen. "De beschikbare vaccins worden hiermee zo snel en optimaal mogelijk ingezet om de prioritaire doelgroep eerst te vaccineren", zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees meer in dit artikel:

Nieuw triest record in de VS: net geen 4.000 doden op één dag

De Verenigde Staten hebben een nieuw triest record opgetekend tijdens deze coronapandemie. Op één dag werden net geen 4.000 doden gerapporteerd. 3.998 om precies te zijn. Er werden ook meer dan 265.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Meer dan 132.000 mensen liggen in het ziekenhuis met COVID-19. Ook dat is het hoogste cijfers sinds de start van de pandemie. Op dit moment worden vooral het westen en het zuiden van de VS getroffen. In Los Angeles, in de staat Californië, sterft om de 15 minuten iemand aan COVID-19. In totaal zijn in de VS al 21,5 miljoen besmettingen vastgesteld. Bijna 365.000 mensen overleden met of aan COVID-19.

Negatieve coronatest nodig voor reizen naar Engeland

Mensen die naar Engeland afreizen, moeten vanaf volgende week een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat heeft de Britse minister van Verkeer Grant Shapps in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt. Iedereen die Engeland per vliegtuig, trein of schip binnenkomt, moet kunnen aantonen minder dan 72 uur geleden een negatieve test te hebben afgelegd.

Wie niet voldoet aan de verplichting, moet ter plaatse een boete van 500 pond (ongeveer 550 euro) betalen. Er zijn wel uitzonderingen voorzien, voor onder anderen vrachtwagenchauffeurs, kinderen onder de 11 jaar en mensen die uit Ierland komen.

De aankondiging geldt voorlopig alleen voor Engeland. Maar verwacht wordt dat ook in de andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Wales, Schotland en Noord-Ierland - een gelijkaardige maatregel zal worden ingevoerd.

"We hebben al belangrijke maatregelen genomen om geïmporteerde gevallen van COVID-19 te voorkomen. Maar wegens de internationale verspreiding van nieuwe virusstammen, moeten we verdere voorzorgsmaatregelen nemen", zegt Shapps.

Meer dan 200.000 doden in Brazilië

In Brazilië zijn al meer dan 200.000 mensen overleden na een besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. De voorbij 24 uur werden in het Latijns-Amerikaanse land 1.524 covid-doden geteld, het op een na hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Daarmee komt het totale dodental in het land nu uit op 200.498. Er werd donderdag bovendien een recordaantal nieuwe besmettingen genoteerd: 87.843 op één dag. De coronacijfers in Brazilië bevinden zich sinds enkele weken opnieuw in stijgende lijn. Experts vrezen dat die toename nog zal versnellen vanwege de voorbije eindejaarsfeesten.

"Reumamedicijnen verbeteren overlevingskans coronapatiënten"

Het behandelen van zwaar zieke coronapatiënten met reumamedicijnen kan de overlevingskans van de patiënt verbeteren. De overlijdenskans vermindert met 8,5 procent. Ook verkort de behandeling de tijd die de patiënten op de intensieve zorg verblijven met gemiddeld een week. Dat is volgens het UMC Utrecht de uitkomst een baanbrekend onderzoek.

Het gaat volgens het ziekenhuis om de middelen tocilizumab en een tweede medicijn sarilumab. Eind vorig jaar werden positieve vroege bevindingen over tocilizumab vrijgegeven voordat de volledige gegevens waren verzameld. Nu de volledige analyse beschikbaar is, zijn onderzoekers ervan overtuigd dat de bevindingen verbeteringen kunnen bieden.

Demonstratie van flitscontroles op telewerk bij Audi Brussels

Bij Audi Brussels heeft een flitscontrole plaatsgevonden op de naleving van de regels op telewerk. Het ging om een demonstratie waarop de media waren uitgenodigd. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat de autofabriek met onderscheiding geslaagd was voor de test.

Sinds begin deze week vinden flitscontroles plaats om te controleren of bedrijven zich wel aan de regels rond het telewerk houden. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Frankrijk stelt tweede coronaprik van Pfizer-BioNTechvaccin met drie weken uit

 "Het is mogelijk zonder risico en zonder verlies van effectiviteit om de tweede injectie van het Pfizer-BioNTech-vaccin tegen COVID-19 "tot zes weken uit te stellen in plaats van drie". Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran donderdag gezegd.  De aanbeveling komt voort uit een advies dat het Geneesmiddelenbureau (ANSM) donderdag op zijn website plaatste. 

Lees het volledige artikel hier:

Frankrijk weert personenvervoer uit Verenigd Koninkrijk

Frankrijk weert personenvervoer afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk om te voorkomen dat de meer besmettelijke variant van het coronavirus zich verder verspreidt. Goederenvervoer blijft nog wel mogelijk. 

De Franse premier Castex zei dat op een persconferentie waar gezondheidsminister Olivier Véran zei dat Frankrijk er alles aan doet om verspreiding van de mutatie tegen te gaan.

Castex zei ook dat de geldende maatregelen niet worden versoepeld. De avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur blijft nog zeker tien dagen van kracht. "We moeten de druk erop houden om het coronavirus in te dammen."

Op 22 januari gaat de Franse regering de situatie opnieuw beoordelen. Dan wordt bepaald of maatregelen kunnen worden versoepeld.

Brits gemuteerd virus op twee plaatsen in Frankrijk aangetroffen

Twee clusters van de Britse variant van het coronavirus, die meer besmettelijk is en die de internationale gemeenschap zorgen baart, zijn ontdekt in Frankrijk, meer bepaald in Bretagne en in Ile-de-France. Dat heeft het Franse ministerie van Volksgezondheid donderdag meegedeeld.

Voor de in Île-de-France geconstateerde uitbraak is geen verband gelegd met het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat de Britse variant al eerder in Frankrijk circuleerde.

In totaal zijn tot dusver 19 gevallen van besmetting door deze variant in heel Frankrijk vastgesteld, evenals drie andere door een andere variant die aanvankelijk in Zuid-Afrika werd opgemerkt, aldus het ministerie in een persbericht.

Meest gelezen